Sunday, May 19, 2024
HomeОживлениеМладите театрали от ПГИ-Перник вдигнаха на крака карловската публика

Младите театрали от ПГИ-Перник вдигнаха на крака карловската публика

При огромен успех в Карлово премина представлението на пиесата “Васил Дякон Левскии страстите български” в изпълнение на групата за исторически театрални възстановки към Професионална гимназия по икономика – Перник. Учениците самодейци гостуваха в родния град на Апостола на свободата по покана на ръководството на местното читалище, което носи името на великия българин.

Постановката е посветена на 150-годишнината от гибелта на Левски и бе играна и на сцената на пернишкия театър “Боян Дановски”, където впечатли представители на карловскатаобщественост, от които дойде поканата.

Пиесата пресъздава историческия момент от обира на турската хазна при Арабаконак и последвалото залавяне на комитетски дейци, както и съдебния процес срещу Апостола. В постановката тематично са вплетени и изпълнения на народни  песни и танци от фолклорния състав на гимназията. Играта на пернишките ученици бе възнаградена с бурни аплодисменти от публиката, а домакините връчиха подаръци на всеки от своите гости. Посещението в Карлово бе повод групата да посети и знакови исторически места града, сред които родната къща музей на Васил Левски. На връщане в Сопот бе разгледана още една светиня на българщината – родната къща на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

RELATED ARTICLES

Most Popular