Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниБългарияМорска администрация: Мините могат да достигнат български води до 10 дни, но...

Морска администрация: Мините могат да достигнат български води до 10 дни, но ще са далеч от брега

  • Няма пълна информация за количеството и вида на мините

  • ИАРА: Уведомени са рибарите по възможност да не влизат в морето

Морски мини, поставени по крайбрежието в Одеса, са били отнесени от буря и плуват в Черно море. Има потенциална опасност за плавателните съдове в акваторията на Варна и Бургас.
Мерките, които засега действат заради минната опасност, са постоянно следене на морските ни граници, както и курсовете на всички съдове в акваторията на Черно море. Според Морска администрация мините могат да достигнат до българските води до 10 дни, но ако това се случи, те ще бъдат доста далеч от брега.
За да набележат още мерки, областният управител на Бургас се среща с институциите, за да се прецени как да се защитят морските ни граници. В готовност са и военноморските ни сили, но към момента пряка опасност за хората няма.
“Това е като превантивна мярка. Тепърва предстои да изясним по-конкретно какви стъпки да се предприемат от всички институции, които на територията на Бургаска област носят отговорност за опазване на морските пространства”, обясни Стойко Танков, областен управител на Бургас.
“Все още нямаме пълна информация за количеството и вида на мините, но все пак поради отношението ни с рибарския сектор вчера цял ден сме в комуникация с двете големи сдружения, за да предупредят своите кораби да внимават. От друга страна в постоянен контакт съм с центъра за наблюдение на риболова и оттам докладват, че времето е с нас, да бъдем честни. Не позволява влизането на лодки и кораби в този момент с цел осъществяване на улов”, обясни Христо Панайотов, изпълнителен директор на Агенцията по рибарство и аквакултури.
Умолява се населението в областите Добрич, Варна и Бургас да проявят бдителност. При констатирането на подозрителни сферични обекти във водата или на брега, гражданите се умоляват да сигнализират на телефон 112, апелираха от ИАРА.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular