Saturday, May 18, 2024
HomeАктуално от днесМощни експлозии през нощта в Киев, бомбардировки и в Харков

Мощни експлозии през нощта в Киев, бомбардировки и в Харков

Един милион души вече са избягали от Украйна в съседни страни, сочат данни на ООН

Експлозия разтърси железопътна гара в Киев късно снощи в момент, когато хиляди жени и деца се евакуират, предаде “Ройтерс”.

Официално съобщение за инцидента оповести и украинската държавна железопътна компания.

Съветник на Министерството на вътрешните работи обясни, че взривът е причинен от останки от свалена руска крилата ракета, а не от пряк ракетен удар.

Падащите отломки са засегнали топлофикационен тръбопровод, но са причинили много по-малко щети, отколкото, ако ракетата е ударила целта си в центъра на Киев, съобщи в публикация в социална мрежа  съветникът в министерството на вътрешните работи на Украйна Антон Херашченко, цитиран от Ройтерс.

Не се съобщава за жертви и ранени. Влаковете продължават да се движат.

Вторият по големина град в Украйна, Харков, също претърпя тежки бомбардировки на седмия ден от войната.

Член на специалната наблюдателна мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е бил убит по време на обстрел на украинския град Харков, съобщи ОССЕ, цитирано от ДПА. В съобщението жертвата е идентифицирана като Мария Фенина.

Тя е загинала, докато е “набавяла продукти за семейството си в град, превърнат в бойно поле”, съобщава ОССЕ.

Удари от въздуха са нанесени и в град Изюм, на два часа югоизточно от Харков. Местните власти съобщават за най-малко осем загинали сред цивилното население, сред които и две деца.

Жителите на южния град Енергодар се събраха пред местната електроцентрала, за да не допуснат руските сили да поемат контрол над нея. А жителите на Мелитопол в югоизточната част на Украйна излязоха на протест срещу руското присъствие, предаде Нова.

След редица потвърждавания и отхвърляния на информацията, град Херсон вероятно е под руски контрол. Ако тази информация се окаже вярна, това ще е първият голям град под руски контрол.

Очаква се преговорите между Украйна и Русия да продължат.

Един милион души вече са избягали от Украйна в съседни страни, по данни на ООН.

Снощи общото събрание на ООН осъди с огромно мнозинство действията на Русия в Украйна./Vesti

RELATED ARTICLES

Most Popular