Saturday, June 1, 2024
HomeРегионКюстендилМузеят в Кюстендил ще предлага дигитална разходка

Музеят в Кюстендил ще предлага дигитална разходка

Ценни музейни артефакти и обекти ще оживеят дигитално в Интернет пространството, за да бъдат включени във виртуална разходка из хилядолетната история на Кюстендил и неговия регион. Това се реализира чрез фотограметрично заснемане и създаване на реалистични 3D дигитални копия, експонирани в пилотна дигитална експозиция в метагалерия.

Дейността е част от проекта на Регионалния исторически музей в  Кюстендил “Дигитална разходка из осемхилядолетната история на Кюстендил”, финансиран от Министерството на културата чрез сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства. В рамките на неговото изпълнение, започнало в средата на септември 2022 г., ще бъде създаден и интерактивен 360-градусов виртуален тур на всички музейни експозиции и генериран пълен набор от метаданни за обектите, които ще позволят да се проследява, анализира и съхрани колекцията от модели.

Това е създаване на нова виртуална реалност за Кюстендилския исторически музей, каза директорът му Валентин Дебочички. Той посочи, че целта е разработване на нов сайт на музея, който да бъде полезен за потребителите и онези, които се интересуват от богатата история на региона, като същевременно ги подтиква и към посещения на място. Технологията не е съвършено нова, но малко музеи имат такива възможности, коментира директорът на музея в Кюстендил.

Виртуалните разходки из експозициите на музея ще бъдат обогатени с допълнителна информация за артефактите, представена по атрактивен начин, казаха от екипа на BM Vision, които изпълняват проекта. Те допълниха, че при създаването на фотореалистичните триизмерни модели се използват изцяло оригинални артефакти, а не техни копия, каквито често пъти са изложени в музейните зали. Технологията позволява всеки един обект да бъде разгледан в детайли, казаха още изпълнителите.

RELATED ARTICLES

Most Popular