Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаНад 50 колектива от цяла България пристигат на фестивала „Рила ни гледа“...

Над 50 колектива от цяла България пристигат на фестивала „Рила ни гледа“ в Дупница

 „Гласът на България” Петя Панева изнася рецитал
На улицата на занаятите Ралица Йовчева отваря грънчарска работилница, Християна Тодорова – шекерджийница, Велиана Георгиева ще плете брюкселска дантела, а Васил Говедарски ще изработва дървени мечки
Над 50 колектива от цяла България ще мерят сили на фолклорния фестивал „Рила ни гледа“, който ще се проведе в Дупница на 9 юли (събота). 12-тото издание на фестивала ще бъде в градския парк „Рила”, където традиционно се провежда „Рила ни гледа“.
Тази година публиката ще чуе на живо изпълненията на Петя Панева. Уменията си ще покажат именити и сръчни занаятчии като Ралица Йовчева, Васил Говедарски, Християна Тодорова. „Ще имаме участие на над 50 колектива от цяла България. Включиха се танцови състави, вокални групи, солисти. „Гласът на България” Петя Панева ще има рецитал преди награждаването. Тя ще бъде част от журито, председателствано от проф. Даниела Дженева. Програмата е разнообразна – изпълнителите ще поднесат букет от български фолклор.
Изявите ще бъдат само на голямата сцена.
И тази година ще има улица на занаятите, като ще участват и телевизионни звезди. Ралица Йовчева от „Фермата” ще покаже тънкости от грънчарството. Ще има и грънчарско колело. Всеки ще може да опита да сътвори нещо, та дори то да е и вазичка. Велиана Георгиева от Велико Търново ще демонстрира как се изработва брюкселска дантела. Отново ще дойде и Васил Говедарски от Овчарци, който е известен с мечките, изработени с трион. Християна Тодорова от Троянско ще отвори своята шекерджийница.
“Искам да благодаря на спонсорите, благодарение на които в неделя по традиция всички ще отидем на поход до Седемте рилски езера. В събота Рила ще бъде ням зрител на прекрасните танци и песните на участниците, а в неделя те ще онемеят от красотите на Рила”, коментира организаторът на фестивала Дилиана Диканска. Откриването е в 10, 00 часа, рециталът на Петя Панева – в 18, 30, а гала-концертът – в 19, 00 часа. Мотото на фестивала е „Съхраняване и популяризиране на автентичния български фолклор и стимулиране на неговото развитие в наши дни”. Организира се от община Дупница и се провежда под патронажа на кмета на общината Методи Чимев.
Юлияна КОЛЧАКОВА
RELATED ARTICLES

Most Popular