Monday, June 17, 2024
HomeРегионБлагоевградНад 60% от случаите на коклюш в страната са в Югозападна България

Над 60% от случаите на коклюш в страната са в Югозападна България

Скарлатина и „пета болест” шарят в региона

Над 60% от случаите на коклюш в страната са в Югозападна България. С най-високи стойности на заразени са областите София, Кюстендил, Перник и Благоевград. Те формират над 60% от всички регистрирани случаи в страната, които към момента са около 1300. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването “Събуди се” по Нова телевизия.

От тези заразени малко над 100 са в болница и голяма част от тях са приети за медицинско наблюдение, за по-активно лечение, за да сме сигурни, че няма да се стигне до неприятни последици, уточни Кунчев.

По думите му мерките, които бяха взети за намаляване на възрастта на имунизиране и възможността да бъдат имунизирани бременните жени започват да дават своето отражение допълнително, така че да няма широко разпространение.

Кунчев подчерта, че близо 400 бременни жени са имунизирани през последните дни. Той съветва имунизационният календар да се спазва и да се изпълнява навреме. Епидемията от коклюш върви със сравнително ниски темпове. Бактерията намира трудно неимунни лица, които да зарази, поради което дори да възникнат малки епидемиологични взривове в някои училища, те са ограничени и няма такова широко разпространение, обясни още Кунчев. За това дали може човек, който е преболедувал коклюш да се зарази отново. Той бе категоричен, че това е възможно, но е по-скоро изключение.

Нямаме област, в която да нямаме регистрирани случаи на коклюш. Този процес ще продължи с бавно темпо, допълни държавният здравен инспектор.

В Югозападна България се увеличават случаите и на скарлатина и т.нар. пета болест, като те са предимно в Перник и Дупница.

“Петата шарка” или „петата болест” прилича на рубеола, но не е. Познато е още като болестта на Филатов. Това е заразно заболяване, което се причинява от специфичен вид вирус – parvavirus B19. Erythema infectiosum наподобява рубеолата, но за разлика от нея протича с по-малко усложнения и със запазване на по-добро общо състояние.

Най-често тази инфекция преминава без да се прояви по какъвто и да било начин. Само при една част от пациентите тя се изявява с характерен обрив по кожата. Той е ярко червен, добре ограничен и наподобява следа от плесница и затова се среща определението „синдром на зашлевената буза“.

Обикновено erythema infectiosum започва с грипоподобни симптоми включващи: главоболие, повишена температура, коремни болки и болки в ставите. Следва кратък период на подобрение в общото състоянието, но след 7 до 10 дни се установява картина на описания по-горе обрив.

Има максимум 3-седмична карантина, латентният период, в който се появяват симптомите след контакт с болен, е 15-тина дни. Срещу “петата болест” няма ваксина. Препоръчва се добро миене на ръцете и спазване на хигиена.

RELATED ARTICLES

Most Popular