Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБлагоевградНай-сетне: Смениха ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски”

Най-сетне: Смениха ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски”

Проф. Николай Марин застава начело на висшето учебно заведение

 

Проф. Николай Марин е новият ректор на ЮЗУ “Неофит Рилски”. Той е възпитаник на Югозападния университет, където е завършил специалност “Право“.

През периода 2003-2007 г. е зачислен за редовен докторант по международно право и международни отношения, също така е избран за хоноруван асистент в Правно-историческия факултет.

През 2007 г.  успешно защитава дисертационен труд, последователно заема академичните длъжности “асистент” и “главен асистент”, а през 2011 г. се хабилитира като доцент.

От 2011 до 2019 г. е заместник-декан на Правно-историческия факултет, а през месец октомври 2019 г. бе избран за декан.

По време на проведеното общо събрание досегашният ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски” проф. Борислав Юруков направи отчет за свършеното през последния мандат. Пред преподавателите в университета проф. Юруков отбеляза, че от самото начало на мандата, учредителното събрание е било оспорено от „бивши наши колеги и ден преди провеждането му Върховния административен съд допусна то да се състои“. Ректорът посочи, че това е продължило през целия мандат, а някои от съдебните дела все още продължават.

Ректорът на висшето училище заяви пред  общото събрание, че целият мандат е бил  съпътстван от „кампания с яростно оклеветяване”  от страна на колеги. Въпреки тези обстоятелства, обаче,  университетът продължава да съществува и да се развива.

Проф. Борислав Юруков бе ректор на висшето учебно заведение в продължение на 8 години. Управлението му бе свързано с десетки скандали, които до голяма степен накърниха имиджа на най-големия университет в Югозападна България.

Със смяната на Юруков се зачерква една наистина печална страница от академичната история на висшето учебно заведение, смятат мнозина преподаватели влизали в конфликти с досегашния ректор.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular