Friday, May 17, 2024
HomeОживлениеНай-стилният кмет в света

Най-стилният кмет в света

Как футболната легенда Каха Каладзе промени завинаги облика на Тбилиси, Грузия

Понякога триумфите в спорта се оказват задоволително добра основа за кариера в политиката. Доказва го Кахабер Каладзе (по-известен като Каха или Кала), най-титулуваният и обичан футболист в историята на Грузия, брилянтен бранител и емблематичен състезател на фамозния Милан, който е втори мандат кмет на Тбилиси.
Каха Каладзе е и един от най-стилните политици в света. През 2018 година списание GQ го афишира за фешън икона. Заслужава си да узнаем какво се крие „ зад кулисите “ и в действителност ли е толкоз розов светът на Каха.
Каха прави своя дебют в професионалния футбол, когато е едва 16-годишен с екипа на Динамо (Тбилиси).
Динамо (Киев) купува Каладзе срещу 280 000 евро.

През януари 2001 година Каха подписва договор с легендарния италиански тим – Милан. След този трансфер Каха Каладзе става

най-скъпият грузински футболист в историята,

като за раздялата си с него Динамо (Киев) получава 16 000 000 евро.
След 9 години в Милан, през 2010 година Каладзе преминава в друг италиански отбор – Дженоа, играе там 2 години и на 13 май 2012 г. обявява края на кариерата си като футболист.
През годините Каха се занимава и с други неща освен с футболната си кариера – той е модно лице на Armani, основава банка, инвестира в строителството, открива благотворителна фондация в Тбилиси за развитие на детския футбол и подпомагане на сираци.
През декември 2011 г. все още активен футболист, Каха Каладзе се присъединява към политическото движение „Грузинска мечта“.
Причината за напускането му на капитанския пост в националния отбор през 2012-та и включването му в политиката е тогавашният президент на Грузия Михаил Саакашвили.

За мотивацията си да се включи в политиката и да се откаже от футбола Каха споделя:

„Хората бяха прибирани посред нощ и отвеждани насила при нотариуси, за да пререгистрират фирми и имоти. Грузия при Саакашвили беше

на първо място в Европа по брой арестувани:

300 хиляди души в страна, където живеят не повече от три милиона и половина. Нямаше нито едно незасегнато от властта на Саакашвили семейство. Нямаше и опозиционни партии, които да работят за промяна“.
И тук започва интересното…

През следващата 2012 г „Грузинска мечта“ печели парламентарните избори, Каха Каладзе приключва спортната си кариера и заема постовете на министър на енергетиката и вицепремиер в новото правителство.

Скептицизмът по този повод бързо е опроверган от реализирането на десетки бизнес проекти. Освен това Каладзе работи безплатно – министерската заплата дава за благотворителност.
Заема длъжностите на вицепремиер и министър на енергетиката до 12 юли 2017 г., когато се отказва от министерския пост за да бъде кандидат за кмет на Тбилиси.
Разбира се, печели поста моментално, като за 4 години реализира стотици проекти и работи приоритетно в няколко направления – развитието на младежта, екология, инфраструктура, туризъм и бизнес среда. За 4 години развива града до такава степен, че към днешна дата той е неузнаваем за хора, които са го посетили преди 2017-та година…..
През 2021 г. Каха печели втори мандат и продължава да работи със същата страст, емоция и професионално отношение.
Ето и малка част от разбиранията на Каладзе за професионално отношение:
Всеки месец Каха Каладзе

дава отчет пред обществото

за свършеното в предходния месец и презентира предстоящите проекти за следващия месец, посредством своята Facebook страница.
Всеки ден от социалните мрежи Каладзе информира жителите на Тбилиси какво се случва в града – различни ремонти, строителни дейности, реставрации на стари сгради и инфраструктурни проекти, проблеми и решения, нови разпоредби и правила…, като често информира хората лично, снимайки се пред конкретното място, което засяга във видеото.

Всяка седмица Каладзе има един ден, в който се занимава само с прием на граждани и изслушване на техните проблеми. Проблемите се описват и тяхното разрешаване се разпределя на отговорните лица, като задължително се дава срок на реализация. Проследяването на всеки сигнал се извършва от екип, който дава отчет пред кмета след приключването на срока, в който проблема трябва да бъде разрешен.
Каладзе има за приоритет ежедневната връзка с гражданите, която се осъществява освен, чрез приемния му ден и посредством Facebook, където от екип се регистрира всеки сигнал, коментар или критика. Кметът приема критиката като задължителен елемент за развитие.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular