Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБанскоНанков: За Банско може да се пътува спокойно

Нанков: За Банско може да се пътува спокойно

С „тунелна завеса“ укрепват свлачището под Рилския манастир

Спокойно може да се пътува към Банско, Симитли и Разлог. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещение в района на село Градево. Там той провери укрепването на подкопания участък от пътя Симитли – Разлог.

Припомняме, че след обилните валежи в понеделник през нощта свлачище в единия край на пътното платно подкопа асфалта и създаде опасност за пътуващите. Земята се свлече в минаващата край пътя река Крадевска. В единия край на шосето под асфалта се образува кухина. Часове по-късно започна спешно укрепване на пътя. От Областното пътно управление обясниха, че това ще бъде временно решение.

След оглед на мястото във вторник късно следобед Нанков заяви, че подкопаната част на пътя е укрепена. Над 100 кубика материал е вложен в основата на пътното платно, което е било пропаднало.

Първоначалните аварийни мероприятия вече са приключили. Към момента в двете ленти се пътува спокойно.

Предстои процес по дълготрайно укрепване, след като се изготви проект. Процесът ще трае 30-40 дни.

Остава да бъдат отведени водите от пътното платно, да бъдат монтирани бетонни панели, които ще ограничат преминаването в близост. Ще има и сигнализация, стана ясно от думите на зам.-министъра.

Николай Нанков съобщи още, че за укрепване на свлачището по пътя за Рилския манастир проектантите и инженер-геолозите на фирмата изпълнител на проекта „Автомагистрали“ ЕАД предлагат да се направи 97 м т.нар. тунелна завеса в най-тежката част по протежение на свлачището.

Ще се направи тунел с напречни колони, ригели и плоча, за да може да действа като контрафорс, когато има тежки срутищни процеси, така че да не предизвикват нарушаване на пътя и неговото прекъсване. Дейностите ще бъдат извършени без оскъпяване, в рамките на одобрения бюджет за проекта.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular