Sunday, May 19, 2024
HomeРегионКюстендилНаправиха първа копка за обновяване на театъра в Кюстендил

Направиха първа копка за обновяване на театъра в Кюстендил

Стойността на проекта е 5 888 128, 57 лв., предстои цялостно саниране, смяна на дограма, подмяна на осветлението…

 

Символична първа копка на проект за реконструкция и обновяване на сградата на общинския драматичен театър и парка около него беше направена в Кюстендил. Стойността на проекта е 5 888 128, 57 лв. От тях 2 470 471, 77 лв. са европейско финансиране, 435 965, 60 лв. национално и 2 981 691, 20 лв. собствен принос.

„Обновяването на сградата на театъра и прилежащия парк около него е един от многото строежи, по които се работи в Кюстендил. Към момента стартираме първа копка на обновяване сградата на театъра – нещо, което всички очаквахме с нетърпение години наред. Надявам се в близко време всеки да се наслади на резултата. Благодаря за възможността, която ни е дадена по ОП „Региони в растеж”. По нея се финансира цялата строителна дейност. Тази сграда и пространството около нея ще придобият нов вид и това ще се свърже с всички видове дейности, които са изпълнени до момента – велоалеята, обновяване на средата на река Банщица и нещата, които тепърва ще правим за обновяване на центъра на Кюстендил”, заяви зам.-кметът Росица Плачкова.

Ремонтът по сградата на театъра тече вече трети месец. Крайният срок на проекта е 22 септември 2022 г.

От построяването на кюстендилския драматичен театър през 1979 г. досега не са извършвани дейности по обезопасяване и саниране, с изключение на вътрешни ремонти. Сега ще се санират над 8000 кв. м, като театърът е с площ 3100 кв. м застроена площ. Предстои цялостно обезопасяване и саниране на фасадата, смяна на дограмата, нова отоплителна и ВиК инсталация, подмяна на сценичното осветление и освежаване на частите.

На събитието освен зам.- кмета с ресор „Инвестиционна политика” инж. Росица Плачкова присъстваха още инж. Илиян Фусков – ръководител на проекта, директорът на театъра Чавдар Ненов, както и представители на фирми, ангажирани с изпълнение на проекта.

 

Краси Ценкова

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular