Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБобов долНапрежение заради бъдещето на ТЕЦ "Бобов дол"

Напрежение заради бъдещето на ТЕЦ “Бобов дол”

Работещите в централата се притесняват за прехраната си

“РИОСВ-Перник издаде предписание, с което до 30 август трябва да бъдат отстранени пропуски в димоотводите на Първи и Втори блок на ТЕЦ Бобов дол.” Тези пропуски не са големи и сериозни, но ги има. На металните димоотходи има места, на които във времето метала се е компрометирали. Но тези пропуски вече са отстранени ”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол” Любомир Спасов.
По думите му, ако е имало замърсяване на въздуха, то е било локално – на територията на самия ТЕЦ. „Ако тези два блока на централата бъдат спрени – ние не можем да работим. Третият блок по принцип е резерв, който не може да работи сам.Това означава пълно спиране на централата”, подчерта той.
Срокът за отстраняването на неизправностите изтича на 30 август.

”Ние се организирахме така, „че да не изчакваме крайния срок и още на 23, 24-ти поканихме РИОСВ , за да дойдат и да видят, че наистина сме се справили с поставените задачи, но те идвайки , въпреки всичко, казаха, че пак трябва да бъде спряна централата за няколко дни, за неопределено време. Без да се уточнява колко”, заяви изпълнителния директор Любомир Спасов. Според него евентуалното спиране на работата на ТЕЦ-а може да се отрази сериозно на енергетиката в страната. „На всеки час вкарваме средно около 250 мегавата елекроенергия в енергийната система. Тези 250 мегавата са с дългосрочни договори към наши клиенти. Т.е., ако спрем тези 250 мегавата ние трябва да ги набавим от други производители на борсата.В един момент ще се получи недостиг от около 500 мегавата, които някой друг трябва да ги произведе, а този недостиг поне към момента не виждам кой може да го направи.”, коментира Спасов. Според него това абсолютно може да се отрази на цената.
Служители в ТЕЦ-а пък споделиха, че се притесняват за работата си и за прехраната на своите семейства.

„Естествено е, че сме притеснени.  Това е предприятие със стратегическа дейност в региона. Няма други такива предприятия.Това е обект от националната сигурност. Някои хора работят в предприятието повече от 20 години. От него зависи прехраната на семейства, на техните родители и на много други хора. Тук работят над 850 души, но бройката не е само тази. Към тях вървят още по двама-трима от семейство, които зависят от работата на това предприятие” , коментира енергетик от ТЕЦ-Бобов дол, който със свои колеги беше излязъл пред топлоцентралата, за да изрази несъгласието си, спрямо действията на РИОСВ.

RELATED ARTICLES

Most Popular