Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБлагоевградНапрежение преди сесията в Благоевград: ОбС-председателят против тегленето на дълг за "Бачиново"

Напрежение преди сесията в Благоевград: ОбС-председателят против тегленето на дълг за “Бачиново”

 Кметът: При Камбитов не се притесняваше  от кредитния рейтинг

 

В задочен конфликт влязоха кметът на община Благоевград Илко Стоянов и председателят на Общинския съвет, Радослав Тасков. Причината – различните позиции по една от точките, залегналия в дневния ред на редовното заседание на местния парламент в петък.

В тежкия дневен ред една от най-драматичните точки е свързана със съдбата на парк „Бачиново“. Предложението на кметската администрация е за теглене на дългосрочен общински дълг, чрез който да се облагороди инфраструктурата в района на крайградската зона.  Освен че преди заседанието се очаква граждански организации да изразят своето становище против тегленето на дълга, подобна лична позиция изрази и председателят на местния парламент Радослав Тасков.

 

„Мнението на обществеността по темата не е еднозначно, а и Общински съвет е почти разделен на две. Аз съм доволен, че съветниците имат изключително отговорно отношение по темата и на комисиите имаше много ползотворна дискусия.

Първо дълга е много голям, няма работен проект, на практика трябва ОбС да подпише един празен чек. Въпросът за дълга е много сериозен по две основни причини. Първата от тях е, че се касае за поемането на дълг, който няма аналог в историята на Благоевград, а втората е, че той ще трябва да бъде връщан в следващите 20 години.

Смятам, че този проект в предложения вариант може да бъде изпълнен с европейски средства, ако бъде малко подобрен и когато бъдат отворени програмите, общината ще може да кандидатства.

Нямам никакво съмнение и личното ми мнение по темата, като категорично заявям, че не искам да ангажирам никого, е че ще гласувам „Против“, обясни Радослав Тасков.

По-късно кметът Илко Стоянов коментира позицията на ОбС председателя така: „По отношение на председателя на Общински съвет – Благоевград, който изрази становище по време на пресконференция, че поемането на дълг ще лиши Благоевград от възможността да кандидатства за реализиране на други проекти чрез финансиране ще кажа, че всеки има право на мнение. Тук обаче искам да посоча някои факти, свързани с едно предишно управление на града, известно като модела „Тасков – Камбитов“. Тогава бяха теглени заеми от Търговска банка и Тасков бе един от знаменосците на всичко това. По онова време той не се притесняваше от кредитния рейтинг, от лихвени проценти и от това какво ще се случи с Общината. По време на неговото председателство, тогава, бяха взети 2 големи заема.

Единият е на стойност над 2 млн. лева и касае ЛЕД осветлението в града, което всички виждаме в какво състояние е, но по-сериозно внимание ще обърна на втория заем, който е в размер на 7,5 млн. лева. Забележете – този тежък кредит също е взет от Търговска банска. Същият е изтеглен без обществено обсъждане, а може би председателят на ОбС си е правил собствена анкета, в която вероятно 9 от 10 човека са потвърдили, че искат това финансово бреме. За тези кредити Община Благоевград плащаше по 296 хил. лева всеки месец“, заяви Стоянов.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular