Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаНапрежение с отчитането на водата в Дупница

Напрежение с отчитането на водата в Дупница

  • Прозрачната течност в общината ще струва 1,37 лв./куб. м до реалното сливане с „Кюстендилска вода“

  • Няма да има фактуриране по новата цена, без да са засечени водомерите, уверяват от ВиК

Напрежение с отчитането на водата в Дупница. Абонати се притесняват, че незасичаната с месеци от инкасатори разходвана вода ще бъде таксувана по новите цени. “Питейната вода в Дупница все още е на старата си цена и тя ще се запази до реалното присъединяване на „В и К – Дупница“ ЕООД към „Кюстендилска вода“”, съобщиха от дупнишкото дружество. Оттам увериха, че законът ще бъде спазен и няма да се допусне таксуване по новата, по-висока цена на потребената преди сливането вода. „Фактическото присъединяване към „Кюстендилска вода“ ЕООД ще бъде официално обявено. Количеството вода, потребено от абонатите до сливането, ще бъде отчетено съвместно с „Кюстендилска вода“. Няма да има фактуриране по новата цена, без да са засечени водомерите и да са спазени всички нормативни документи. Хората не бива да се притесняват“, каза инж. Боряна Бояджиева – директор на Дирекция „Проекти, планиране и прогнозиране“  във „В и К – Дупница“. Засега в дружеството няма яснота кога реално ще се присъедини към „Кюстендилска вода“. „Не мога да кажа кога ще се извърши присъединяването. Предстоят още разговори с ръководствата на общината, Асоциацията по водите и „Кюстендилска вода“, каза инж. Бояджиева.

Както е известно, през м. декември, на последното си заседание за 2023 година общинските съветници в Дупница гласуваха „В и К – Дупница“ да се присъедини към регионалния оператор „Кюстендилска вода” в началото на тази година.

Припомняме още, че с решение на Комисията по енергийно и водно регулиране, отново взето в края на миналата година, от 1 януари 2024 година питейната вода в област Кюстендил, където оперира „Кюстендилска вода“,  поскъпва с 1,5 процента и струва 3, 71 лв./куб. м. Досега дупничани плащаха по 1,37 лв. за кубичен метър вода, като тази цена не бе променяна над 13 години.

Известно е още, че вече месеци наред покрай тоталното закъсване на „В и К – Дупница“ и не по вина на абонатите водомерите не са засичани.

Това провокира напрежение сред абонатите. Хората изразяват притесненията си за това, че напоследък са плащали за приблизителни, а не точни количества потребена вода. Те нямат информация по коя цена ще плащат и дали няма да бъдат ощетени от В и К оператора, фактурирайки натрупаните вече кубици по новата цена.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

4 COMMENTS

  1. Процентното увеличение е 234 %.
    Стара цена 1,37 лв.
    Нова цена 3,71 лв.
    Честито на печелившите!!!
    Браво на Община Дупница и ВИК Дупница
    Много благодаря.

  2. Ще газим вода и ще ходим жадни с това сливане. А цената е неоправдана за Дупница, защото водохващането е гравитачно и дупнишкото ВиК не прави разходите, както в Кюстендил. Но Дангов предаде дупничани с неговите врътки. Честито! Всеки народ си заслужава управниците.

  3. “Държавата вече е на територията на община Дупница във водния сектор в лицето на “Кюстендилска вода” След 1 януари 2024г. местното ВиК няма право да оперира, тъй като е част от кюстендилския оператор” обяви на пресконференция днес кметът Първан Дангов по повод голяма авария на довеждащ водопровод, оставила без вода почти половината град.
    Тя е възникнала на ул. “Кокиче” в Градската градина в 1,ЗОч. през нощта, а кметът е бил сигнализиран и е предприел действия в 4ч.Той е разпоредил спешно на фирмата, ангажирана с опесъчаване на улиците да обезопаси участъка от Градската градина през целия център, за да се предотвратят инциденти с течащата и замръзваща по пътя вода при температура -8 градуса. Водоподаването е било прекъснато в 6,10ч., когато градоначалникът е успял да се свърже с ВиК – Дупница. Сигнализирал е управителя на “Кюстендилска вода” Марио Нешев, който е изпратил веднага аварийна група на място. “Благодаря на Общинския съвет, който на 22 декември 202Зг. взе мъдрото решение за фактическо присъединяване към АвиК – Кюстендил, тъй като от 2 януари аз, като кмет, нямам законово право да разпореждам на ВиК – Дупница какво да правят.” каза още кметът Дангов. Аварията е станала в участъка от 90 метра, който предишният кметски екип ремонтира и рекламира шумно. Беше извършена рехабилитация на ул. “Кокиче”, включително с подмяна на водопровода. Кметът посъветва гражданите при аварии да търсят контакт с “Кюстендилска вода” и уточни, че новата цена на водата ще влезе в сила, едва след като новият оператор сключи индивидуални договори с абонатите. Първан Дангов посочи още, че новият бюджет на общината ще бъде в приблизителен размер на около 80 милиона лева, като около 30 милиона от тях ще се предназначени за проектиране на ремонти във водния сектор. Той подчерта, че бюджет 2024 ще бъде “бюджет на всички” и в него за първи път ще се заложат толкова значителни средства както за ВиК ремонти, така и за ефективна мрежа от социални услуги.

Comments are closed.

Most Popular