Sunday, May 19, 2024
HomeРегионПетричНатровените ученици в Петрич яли пиле с ориз, проверяват фирмата доставчик

Натровените ученици в Петрич яли пиле с ориз, проверяват фирмата доставчик

Децата са в стабилно общо състояние

15 ученици от СУ “Никола Вапцаров” в Петрич са в болница след обяд в училищев стол, съобщиха близки на децата.Те са с повръщане и стомашни  болки. Първоначално приетите деца са били 13, като броя на учениците с оплаквания се увеличава. Всички те са възраст от 1 до 4 клас.

Натровените деца в Петрич са яли пиле с ориз. Това съобщи директорът на средно училище “Никола Вапцаров” Живко Тулевски. Доставките на храна се извършват от кетърингова фирма, с която учебното заведение има сключен договор за снабдяване с готови ястия, отговарарящи на изискванията за хранене на ученици. “Храната се доставя за всеки ученик, в индивидуална опаковка”, съобщи директорът Живко Тулевски. Той уточни, че се извършват се проверки от РЗИ- Благоевград и от ОДБХ, очаква се резултатите да станат ясни в понеделник. Изхранването на учениците е прекратено, а БАБХ затвори обекта в Петрич, където се приготвя храната.

„Във връзка със случая на хоспитализирани в Петрич деца със симптоми на хранително натравяне, Областната дирекция по безопасност на храните – Благоевград извърши незабавни действия като взе проби за изследване от храната, която са консумирали децата.

Извършват се паралелни изследвания както на храната, така и на персонала на заведението от Районната здравна инспекция. Обектът, в който е приготвена храната, остава затворен до излизане на резултатите и установяване на причината, довела до неразположението на децата“, съобщиха от ОБДХ.

От училището декларираха също, че в случай, че се открият нарушения, договорът с фирмата доставчик ще бъде прекратен. Общо 125 деца са яли в стола от тази храна, като 15 са със симптоми на хранително натравяне.

В сряда следобед родителите на децата са били викани по спешност в учебното заведение, заради влошеното им здравословно състояние. Няколко часа след консумацията на храната започнали оплаквания от стомашни болки, гадене и повръщане, което наложило взимането им от занималня за оказване на медицинска помощ.

За щастие настанените ученици в болниците в Петрич и Сандански се повлияват от лечението и са в стабилно общо здравословно състояние.

Д-р Веселка Мончева от РЗИ-Благоевград посети болницата на Петрич в четвъртък. Тя обяви, че настанените за лечение деца са в добро състояние, а пробите от храната ще бъдат готови в началото на следващата седмица.

“Новопостъпили деца през нощта и днес до обяд няма. Децата, които са приети от снощи, са в добро общо състояние. Пред изписване са, бързо са се повлияли от лечението. Колегите от болницата се справиха отлично. Окончателно резултатите от взетите проби от деца и персонал на ресторанта ще бъдат готови в понеделник.”

 

RELATED ARTICLES

Most Popular