Saturday, May 18, 2024
HomeРегионНа ръба на фалита! Все повече лозя край Мелник пустеят

На ръба на фалита! Все повече лозя край Мелник пустеят

Малките винопроизводители от Мелнишкия район са на ръба на фалити заради нерегистрираните производители, както и заради повишените цени на торове и горива. Трудно намират купувачи за виното, а печалбите са минимални, затова и все повече лозя край Мелник пустеят или биват изкоренявани. Винопроизводството е едно от основните препитания в Мелнишкия край. Заради трудностите при правенето на

Винопроизводителят Тома Куртев, всяка година се грижи за все по-малко лозя. “Имах около 40 декара лозя, намалих от тях доста и сега в момента произвеждам по-малко вино, защото е ниска цената изкупната и на гроздето и на виното. За да продадеш един литър, ти трябва да имаш и печалба и да ти останат средства да си покриеш разходите, къде с 4 лева и ще продадеш и ще попълниш разходите”, каза за БНТ Тома Куртев – производител на вино. Разходите за торове и горива са тройни и дори четворни, пресмятат стопаните. Цената на едро на литър вино в момента е около 4 лева, като в сравнение с миналата година има съвсем леко повишение. “При нас цената е по-висока, но не достатъчно, за да настигне инфлацията”, заяви Митко Манолев – производител на вино. “Лозята вече все по-трудно се обработват и затова много хора ги оставят”, допълва Тома Куртев.

Малките производители смятат, че сивият сектор е основен проблем в бранша и очакват държавата да вземе мерки за справяне с нерегистрираните производители. “Това е проблем не само на нас, а на държавата, защото не може да се спре сивата икономика, хората си отглеждат лозя, правят си вино и си го продават за по-малко пари, отколкото всъщност ние трябва да продаваме, съответно на нас ни е много трудно да се борим с тази нелоялна конкуренция”, посочи Митко Манолев. Освен с производството на вино, хората в Мелник се препитават и с туризъм. След пандемията посещенията в града рязко са намалели.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular