Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниБългарияНедоволни фермери протестираха в центъра на София

Недоволни фермери протестираха в центъра на София

Ще продължат недоволството си по региони, като блокират ключови пътни артерии в страната

 

Вторият протест на недоволни фермери започна пред Министерството на земеделието, след което те тръгнаха към Министерския съвет.

Недоволните фермери и техни представители бяха поканени да влязат в сградата на Министерството на земеделието, но само сред няколко минути те си тръгнаха обидени от там, тъй като са приети не от министъра, а от заместник-министър в непредставително, според тях, помещение. Те се насочиха към Министерски съвет твърдейки, че нищо не се е променило и никой не е взел предвид техните искания спрямо миналата седмица, когато беше първият протест.

След като не успяха да се срещнат с премиера Николай Денков, протестиращите животновъди преустановиха протестните си действия. Те обявиха, че ще продължат недоволството си по региони, като блокират ключови пътни артерии в страната с тежката си техника и животните си. Исканията на фермерите остават същите и те обявиха, че ще ги отстояват докрай.

“Ние се възмущаваме от израза завчера на министъра на земеделието как лъже нагло и безочливо. Казват, че нашите субсидии били равни с другите на Румъния, Унгария, Гърция. Това е чиста лъжа. Другото, за което лъже още по-нагло, е, че са малко ликвидираните кравеферми. Ликвидирани са най-малко 30% от кравефермите. Отделно експлоатират млекопреработвателите. Взимат ни стоката направо без пари”, заявиха протестиращите.

Фермерите не разбират смисъла на обявената вчера от земеделския министър Кирил Вътев нова държавна помощ, с която ще бъдат подкрепени тези, които вече нямат право на подпомагане заради войната в Украйна, защото са стигнали тавана му.

Те казват също, че не виждат в Бюджета за догодина заложени пари за така наречената “Украинска помощ” и не вярват, че между двете четения на Бюджета ще има увеличение на парите по земеделие, каквито са уверенията на министерството и на депутатите от земеделската комисия.

Организаторите на протеста отхвърлиха обвиненията на министър Вътев, че са притискали дребни фермери да се включат в протеста им.

Трябва да се има предвид, че те в момента са на бул. “Стамболийски”, в посока църквата “Света Неделя”, така, че хората, които се движат в тази част на София, нека имат предвид, че движението в момента е невъзможно.

След малко протестиращите фермери ще стигнат Министерски съвет с категоричните очаквания, че ще бъдат приети там, защото казаха, че оттук нататък ще водят преговори единствено с министър-председателя. /БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular