Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБлагоевградНе пускат на свобода Любомир от Благоевград, убил показно банкерка от Бургас

Не пускат на свобода Любомир от Благоевград, убил показно банкерка от Бургас

67-годишният Любомир Симеонов от Благоевград, който преди 10 г. уби банкерката Павлинка Йовчева в Бургас, поиска да излезе предсрочно на свобода. На първа инстанция Софийският градски съд уважи молбата му, но Апелативният съд му отказа.

Бившият подполковник от армията окървави ръцете си с убийството на банкова служителка заради неодобрен кредит. С един изстрел в сърцето Любомир Симеонов уби Павлинка Йовчева на 23 септември 2013 год. Направи го публично и се предаде. Убийството разтърси Бургас, като градът се раздели на две, заради твърдението на килъра, че е бил изнудван за много пари и заплашван, че ще бъде унищожен бизнесът му.

Преди смъртта си жертвата Павлинка Йовчева е директор Банкиране на дребно. В утрото на фаталния ден тръгва пеша към офиса.. Пред магазин за плодове и зеленчуци към нея се приближава мъж на средна възраст. Прозвучава един изстрел, който се оказва фатален- право в сърцето. След това, мъжът спокойно се качва в колата си и потегля.

57-годишният бивш военен Любомир Симеонов нямал намерение да се крие .След като публично застрелва банкерката той потегля към София, за да се предаде. Отбива за Сливен, след като по радиото чува, че се издирва. Отива в полицейския участък и сам се предава, заявявайки, че е стрелецът от Бургас.

В автомобила му “Мазда СХ7” е намерено и оръжието – незаконен пистолет “Макаров”, купен от циганската махала в Хисаря.

Още при първия разпит Симеонов посочва причината за тежкото престъпление. Според думите му, през последните години служители от клона на кредитната институция в Карнобат системно са го изнудвали. Мъжът имал фирма за билки, които преработвал в сунгурларското с. Черница. Той се занимавал и с изкупуване на зеленчуци, които продавал на свои сергии и на големи хранителни магазини. Той обаче искал да разшири бизнеса си и да организира собствено производство, затова кандидатства за кредит от 1,8 млн. лв., половината от които по европейска програма. Според думите на бившия военен, банкерката и нейни колеги са го притискали да работи с конкретни фирми, за да му бъдат отпуснати парите. Симеонов пише жалба след жалба до икономическа полиция и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Реакция обаче няма.

Той обаче отказал и банковите служители не му отпуснали парите, на които той разчитал за бизнеса си. Тогава Симеонов решава да убие Йовчева.

По време на разследването килърът няколко пъти иска да бъде пуснат под домашен арест, но остава зад решетките. Близките на жертвата настояват за доживотен затвор за убиеца, но той е осъден на 20 години затвор. Трябва да плати и 270 хил. лв. кръвнина на близките на жертвата. Наказанието е  потвърдено и от Бургаския апелативен и от Върховния касационен съд.

Любомир Симеонов е лежал в затвора в Бургас, а след това е преметен в София. Изтърпял е фактически 10 години и 2 месеца, от работа – 3 години и 3 месеца, или всичко 13 години и 5 месеца. Остатъкът за изтърпяване е 6 години и 7 месеца. Първоначалният „строг” режим е бил заменен с „общ”  през 2019 г., а от 2021 г. е прекатегоризиран в „открит тип”, като от юли 2021 г. изтърпява наказанието си в Затворническото общежитие „Казичене”. Назначен е като „чистач – район паркинг”, а от ноември месец 2021 г. търпи наказанието си в условията на лек режим.

СГС прецени, че осъденият се е поправил, няма наказания, многократно е награждаван, включва се в мероприятия, държи се уважително към затворническата администрация. Първоначалната му оценка на риска от рецидив от 66 точки е редуцирана на 11 точки към момента. Посочено е, че при него се наблюдава положителна линия на поведение и поправяне и са налице положителни резултати от провеждания с него корекционен процес, поради което и становището на затворническата администрация относно молбата му за постановяване на условно предсрочно освобождаване е положително.

Прокуратурата и втората инстанция на съда обаче смятат, че установената положителна тенденция за поправяне следва да бъде надградена и да е трайна и необратима. Спазването на установения ред и правилата в затвора не са достатъчни, за да бъде прието, че е приключил процеса на превъзпитание и да бъде постановено условно предсрочно освобождаване от остатъка на наложеното наказание, който в конкретния случай не е малък, макар това да не е решаващия фактор. Доказателствата за поправянето на осъденото лице е нужно да бъдат затвърдени, мотивира се съдът и отхвърли молбата му.

 

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Съжалявам за човека, беше ми съученик, но убийството се наказва строго и 20г. са дори малко.

Comments are closed.

Most Popular