Sunday, May 19, 2024
HomeОживлениеНиколай Славеев: Не станах футболист, но станах певец

Николай Славеев: Не станах футболист, но станах певец

Участвал съм пет пъти на „Пирин фолк”, имам две първи награди на фестивалното жури и една на журналистическото

Николай Славеев, познат като Славея на Родопите, е обичан от поколения българи народен изпълнител. Родом е от град Сърница, вече над 34 години се занимава професионално с музика. Има издадени 13 самостоятелни албума и му предстои да издаде още много, казва самият той. Богатото му фолклорно творчество му позволява да бъде любим изпълнител на поколения българи, почитатели на музиката от различни фолклорни области. Тази година Николай Славеев ще се качи на сцената на „Пирин фолк“ в Сандански отново, след като през годините има и своите спечелени награди от фестивала, но този път като специален гост-изпълнител на 28.08., когато ще се проведе 4-тото издание на „Детски Пирин фолк”.

– Какво е за Вас „Пирин фолк“?

– „Пирин фолк“ е един от най-престижните фестивали у нас повече от 20 години. Още от създаването си и до ден днешен е единственият музикален форум, който предлага възможност за професионална изява както на утвърдени артисти, така и на начинаещи. Поздравявам организаторите от „Фен фолк тв“, които успяха не само да продължат традициите, но и да го развият. Благодаря за поканата тази година да бъда част от фестивала като гост-изпълнител на „Детски Пирин фолк“, който ще бъде в първия ден от фестивалната програма.

– Ако не е тайна, участвали ли сте в конкурсната програма; с коя песен, какво сте спечелили?

– Участвал съм пет пъти през годините, като с последните си две участия спечелих две първи награди на фестивалното жури и една на журналистическото, които си остават много хубав спомен за мен.

– Кой Ви насочи към пеенето и музиката? Откога се занимавате с пеене, при кого сте се учили? Свирите ли на някакъв музикален инструмент?

– Занимавам се с музика от детските си години. Още в седми клас разбрах, че мога да пея – тогава спечелих първа награда на 7-ия републикански фестивал на народната музика, който се проведе в моя роден град Сърница. Преди това спортувах – занимавал съм се с футбол и с борба, бях републикански шампион по авиомоделизъм. Но спечелването на 1-вата награда беше много силна мотивация да започна да се занимавам сериозно с музика. Започнах да уча повече песни, започнах да свиря и на китара, и така до ден днешен. За пеенето дължа много и на моя баща, който също беше добър певец и имаше множествено спечелени международни награди. Благодарен съм за това и ще продължавам да пея, докато сърцето ми иска.

Завършил съм УНСС, бил съм шампион по авиомоделизъм

– Смятате ли, че самодейността или пък т.нар. „кръчмарска музика“ помага за изграждането на един професионален изпълнител?

– Разбира се, че помагат за изграждането на професионалните изпълнители. Всеки опит е полезен. Аз съм тръгнал от ансамбъл и съм пял като солист, включително и във Велинградския ансамбъл. Но времето, да речем около 20 години, през които съм пял в заведения, ми е помогнало много, защото именно там се учат много различни репертоари и различни стилове музика, в които можеш да бъдеш еднакво добър.

– Къде е допирната точка между точните счетоводни и финансови науки и пеенето? Защото, ако не бъркам, Вие сте възпитаник на УНСС, а този ВУЗ няма много допирни точки между музика, пеене и счетоводство?

– Преди да се преместя да живея в София, работих девет години в кметството в град Сърница. След като се установих в столицата и започнах да работя като певец в заведенията, реших, че е добре и да уча нещо. Така завърших УНСС. Разбира се, когато човек има и висше образование, и друга професия, е просто още една възможност за професионална реализация.

– Вие сте от Родопите, а ще се изявите в сърцето на Пиринска Македония – град Сандански – пречи или помага това на певци или музиканти? Или ако предпочитате, смятате ли, че един певец от Родопите би могъл да изпълни една македонска песен така, както би я изпълнил певец от нашия край? И обратното – пиринец да е добър изпълнител на „парчета“ от Родопите?

– България има много фолклорни области, това е нашето богатство! Колкото до това дали един родопски певец може да изпълни македонска песен или обратното – разбира се, че може. Както казах и по-рано, опитът, който имаме и по заведенията, ни е научил да пеем различни стилове музика и да сме еднакво добри в изпълнението на народни песни от различни фолклорни области. Важно е да усещаш музиката със сърцето си. А аз усещам македонската музика, неслучайно имам две първи награди, и то на „Пирин фолк“. Не мисля, че има нещо, което да Ви учудва в това, че изпълнител от Родопския край, печелил награди именно на „Пирин фолк“, ще се качи отново на сцената на престижния фестивал и ще зарадва публиката с хубави македонски песни.

– Традиционалист ли сте, или новатор? Как гледате на новостите в народната музика?

– Народната музика всъщност е страшно комерсиална. Питали ли сте се защо в днешно време много от попфолк певиците започнаха да правят народни песни? Защото българският народ има нужда от музиката си, от фолклора, включително и младите. Разбира се, има новаторство – по-модерни аранжименти, осъвременени текстовете, всеки се стреми да предложи нещо по-така, което младите поколения търсят. За себе си обаче мога да кажа, че след като съм се задържал близо 35 години на пазара и съм се доказал кой съм като изпълнител, ще продължавам да пея и да правя музиката, която да е по-близка до корените и традициите ни. Новаторството в музиката донякъде е и режимно, до едно време се харесва, после поколенията се сменят, и съответно и това, което искат да слушат, се променя.

 

Георги АРГИРОВ

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular