Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионРазлогНовата схема „Френска безработица“ активна в Разлог

Новата схема „Френска безработица“ активна в Разлог

Заместник-кметът Хр. Зайков: Над 250 молби чакат одобрение за помощи в Бюро по труда

За нова схема за източване на обезщетения при безработица и фиктивна работа в чужбина разказа по Нова телевизия Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Хора от областите Благоевград, Кюстендил и Смолян напускат работа и заминават организирано във Франция и биват назначени фиктивно във фирма на минимална работна заплата. Хората трябва да останат там седмица, след което да се върнат в България. Тук се регистрират в Бюрото по труда и започват да получават обезщетения за безработица.

При такива обстоятелства цяла година българските власти могат да изплащат по 1800 лв. месечно. Минималната работна заплата във Франция е над 3000 лв., обясни председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. „Като вземем 60% от нея, се получава максималният размер на компенсацията у нас”, допълни той.

Адвокати организират схемата у нас. Подозренията са, че фирмите, които фиктивно наемат наши сънародници, са регистрирани от юристите. Според работодателите тази схема усложнява и без това трудната ситуация с намиране на персонал у нас. Сигнал за схемата е подаден и до френския посланик у нас, но до момента няма отговор.

Според Велев българите, които получават обезщетения по тази схема, са хиляди, а държавата е ощетена с десетки милиони левове. „Най-голямата загуба тук не са парите, а новият морал, който се въвежда”, смята той.

Заместник-кметът на Разлог Христо Зайков обясни пред камерата на Нова телевизия, че проблемът с намиране на кадри в района е много сериозен. По думите му масово хората искат да работят „на черно”, за да продължат да взимат пари от Бюрото по труда.

Той обясни, че след разговор с представители на бизнеса е поставил проблема за обсъждане в местната   Комисията по туризъм. По думите му проблемът е много сериозен и засяга местните работодатели. „Техни служители, които са редовни техни служители напускат за определено време работа, в рамките на 2 седмици. През този период те отиват във Франция. Сега, дали фиктивно или реално-не мога да кажа. Там получават право на обезщетение за безработица, което обезщетение за безработица спрямо нашите стандарти си е доста сериозно и се изразява в максимума, средно около 1 800 лева на месец.След това същите тези служители отново се връщат на работа при работодателя, но вече очакват от него да работят без договор, тъй като по същото време са на борсата”, сподели Христо Зайков.

Той уточни, че проблемът съществува заради липсата на квалифицирани кадри, както и ниското заплащане в туристическия сектор.

По данни на заместник-кметът на Разлог Христо Зайков в момента в Бюрото по труда в града има чакащи около 250 молби за обезщетение за безработица за текущия месец.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular