Friday, May 17, 2024
HomeСкоростиНова страница с водорода за BMW

Нова страница с водорода за BMW

BMW вероятно е компанията с най-дълъг стаж във водородната икономика. Дълги години компанията разработваше двигатели с вътрешно горене захранвани с водород. Сега на ход е друга концепция.   

Електрическата мобилност може и да настъпва, но тя има своите нюанси. Ако разбира се приемем, че автомобилите с водородни горивни клетки се причислят към тази група. А това е напълно логично предвид факта, че въпросната клетка генерира електричество на базата на съединяване на водорода и кислорода в химическо устройство, а то се използва за захранване на електромотор задвижващ автомобила. Концернът Volkswagen има устойчива стратегия за развитието на този вид технологии, а разработването им е поверено на инженерите на Audi.

Особено активна в тази дейност е също Toyota, която подготвя новия Mirai, а също и Hyundai и Honda. В рамките на концерна PSA пък отговорен за разработките на технологии, свързани с водородни клетки, е Opel, който има натрупан опит от десетилетия работа в тази насока като технологичен плацдарм на General Motors.

Вероятността подобни автомобили да се виждат по-често по шосетата на Европа е малка, но въпреки това перспективата е обозрима предвид факта, че е възможно строителството на локални вятърни централи, които да произвеждат ток и водород от вода, захранвайки водородни станции. Горивните клетки са елемент от уравнението при осигуряване на  възможност за превръщане на излишните капацитети при генериране на електричество от възобновяеми източници във водород и обратно в енергия, тоест за съхраняването й.

Благодарение на партньорството си с Toyota, BMW също може да разчита на присъствие в тази засега миниатюрна пазарна ниша. Година и половина след представянето на BMW I-Hydrogen Next във Франкфурт, BMW даде повече подробности относно по-близкия до серийно производство автомобил – този път базиран на актуалния X5. BMW години наред показваше прототипи на водородни автомобили в които водородът се използваше в качеството си на гориво за двигатели с вътрешно горене. Водородната клетка е по-доброто решение от гледна точка на ефективността, но инженерите на BMW натрупаха незаменим опит в областта на горивните процеси на гориво което не съдържа въглерод в молекулите си. Това обаче е друга тема.

За разлика от своя партньор Toyota, която скоро ще пусне второто поколение на Mirai, базирано на модулната система TNGA, BMW действа доста по-предпазливо в тази област. Затова новият I-NEXT не се представя като сериен автомобил, а автомобил от малка серия, която ще бъде предоставена на малък брой селектирани клиенти. Обяснението за това се крие в нищожната инфраструктура. „По наше мнение, в качеството си на енергиен източник водородът трябва да започне да се произвежда в достатъчни количества и с помощта на зелена енергия, както и да достигне конкурентни цени. Задвижването с горивни клетки ще се използва в автомобили, които трудно могат да бъдат електрифицирани на този етап, като например тежкотоварните камиони,“ отбелязва Клаус Фрьолих, член на борда на директорите на BMW AG и отговорен за развойната дейност.

Батерия и горивна клетка в симбиоза  

Въпреки това BMW следва ясна водородна стратегия в дългосрочен план. Тя е част от цялостната стратегия на компанията да разработва различни системи за задвижване и да не се фокусира единствено върху захранваните от акумулатор автомобили. „Убедени сме че в близко бъдеще ще съществуват различни форми на задвижване, тъй като няма единично решение, което да покрива всички изисквания на мобилността на клиентите. Смятаме че водородът като гориво ще се превърне в четвъртият стълб в нашата гама от задвижващи системи в дългосрочен план,“ допълва Фрьолих.

В I-Hydrogen Next, BMW използва технологични решения създадени съвместно с водещата в тази област Toyota. Двете компании са партньори в областта от 2013 година. Под предния капак на X5 е разположен пакетът от горивни клетки, в които се генерира електричество при реакция между водорода и кислорода (от въздуха). Максималната изходна мощност, която клетката може да осигури е 125 кВт. Пакетът горивни клетки е собствена разработка на баварската фирма, по подобие на собственото производство на батерии (с литиево-йонни клетки от доставчици като Samsung SDI), а самите клетки са създадени заедно с Toyota.

Водородът се съхранява в два резервоара за много високо налягане (700 бара). Процесът на зареждане отнема четири минути, а това е значително предимство пред захранваните от акумулатори автомобили. Като буферен елемент в системата се използва литиево-йонна батерия, позволяваща както рекуперация при спиране, така и баланс на енергията и съответно помощ при ускоряване. В този аспект системата прилича на тази на хибриден автомобил. Всичко това е нужно защото на практика изходната мощност на батерията е по-голяма от тази на горивната клетка – тоест ако последната може да я зарежда при непълно натоварване,  в моментите на пикова нужда батерията може да осигури голяма изходна мощност и съответно системна мощност от 374 к.с. Самото електрическо задвижване е най-новото пето поколение на BMW и ще направи своя дебют в BMW iX3.

През 2015 г. BMW показа базиран на BMW 5 GT прототип на водороден автомобил, но на практика I-Hydrogen Next ще отвори новата водородна страница за марката. Тя ще започне с малка серия през 2022 г., а по-големи серии се очакват през втората половина на десетилетието./ams.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular