Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградНовият кмет на Благоевград полага клетва на 16 юли

Новият кмет на Благоевград полага клетва на 16 юли

ЦИК брои контролно разписките от 30 секции

Председателят на Общински съвет-Благоевград Радослав Тасков в понеделник проведе първа работна среща с новоизбрания кмет на община Благоевград Илко Стоянов и областния управител на област с административен център Благоевград Николай Шушков.  Основна тема на разговора бе определяне датата за провеждане на извънредно заседание на Общински съвет-Благоевград, на което спечелилият изборите на 4 юли да положи клетва като кмет на община Благоевград. Бе взето решение тържествената сесия на Общински съвет-Благоевград да бъде насрочена за 16 юли от 09,30 часа в зала „22 септември”. В този ден Илко Стоянов ще положи клетва и ще встъпи в длъжността кмет на община Благоевград. „Изборите бяха честни и демократични!”, това е общата оценка на управляващите, стана ясно на провелата се среща в кабинета на председателя на Общинския съвет Радослав Тасков.

По време на работната среща бяха разгледани и въпроси, свързани с работното взаимодействие между общинска администрация, Общински съвет и община Благоевград. И трите страни декларираха желание за съвместна работа и решаване на належащите проблеми, в най-кратки срокове. Бяха обсъдени и други въпроси от местен характер, свързани с механизмите и средствата, които могат да бъдат използвани, за да може община Благоевград да се развива в положителна посока.

Равносметката от изборите в Благоевград е следната: За Илко Стоянов са гласували 55.80 процента, или 10 406 избиратели, отишли до изборните урни. Втори остава досегашният кмет на общината Румен Томов с 40.93 процента, а гласа си за него са дали 7632-ма избиратели. Малко над 600 избиратели са отбелязали “Не подкрепям никого”.

Илко Стоянов бе издигнат за кандидат за кмет на частичните избори в Благоевград от партия “Има такъв народ”. По време на кампанията подкрепа за него заявиха и от “Изправи се! Мутри вън!”. Също както на местните избори през 2019 година, на частичния вот досегашният градоначалник Румен Томов се яви като независим кандидат, но с подкрепата на БСП.

Частичните избори в Благоевград преминаха с ниска активност от страна на избирателите. Гласувалите на втори тур за кмет на общината са едва 28.50 процента от избирателите. На балотажа на местните избори през 2019 година избирателната активност е била 51.27 процента.

Междувременно стана ясно, че Централната избирателна комисия ще преброи контролните разписки и подадените гласове от машинното гласуване в извадка от 32 избирателни секции, определени на случаен принцип, след балотажа на частичните местни избори в Благоевград. Случайно избраните секционни комисии вече са запечатали в плик контролните разписки и са попълнили протокол.

Целта е да се сравнят данните от финалните разпечатки на машините с тези от разписките, които избирателите получават и пускат в кутиите. От 140 секции в 120 имаше машини, а ЦИК ще провери 32 от тях.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular