Friday, May 17, 2024
HomeНовиниСвятНовото италианско правителство положи клетва

Новото италианско правителство положи клетва

Новото коалиционно правителство на Италия, подкрепяно от Движение „5 звезди” и левоцентристката Демократическа партия, положи днес официално клетва, предаде ДПА.
Церемонията се състоя в голямата бална зала в двореца „Куиринале”, резиденцията на президента Серджо Матарела. “Заклевам се да бъда лоялен на републиката и да спазвам конституцията и законите и във всичките си действия да се ръководя единствено от интересите на народа”, каза премиерът Джузепе Конте. Същите думи произнесоха и 21-те министри от правителството. По-късно днес кабинетът ще има първо заседание.
Едно от първите решения, които се очаква да вземе, е за назначаването на бившия премиер от Демократическата партия Паоло Джентилони като представителя на Италия в новата Европейска комисия. Управляващата коалиция, наричана “жълто-червена” заради партийните цветове на “5 звезди” и демократите, включва и малката лява партия “Свободни и равни”. Средната възраст на министрите е 37 години, което я прави рекордно ниска. В кабинета има седем жени, десет представители на “5 звезди”, девет на Демократическата партия, един на “Свободни и равни” и един технократ./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular