Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаНяма опасност от обявяване на грипна ваканция в област Кюстендил, засега

Няма опасност от обявяване на грипна ваканция в област Кюстендил, засега

Засега в училищата в област Кюстендил няма опасност от обявяване на грипна ваканция. „15-16 % от учениците в областта отсъстват заради заболяване от грип. Няма индикации за обявяване на грипна епидемия”, каза началникът на Регионалното управление на образованието в Кюстендил Мая Стойчева.

Че засега не се налага излизане в грипна ваканция, показват и данните за отсъстващите поради заболяване в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” в града. „От два месеца ежедневно следим броя на отсъстващите заради заболяване от грип и на децата в предучилищната група, и на учениците от I до XII клас. Досега заболелите винаги са били под 10 %”, съобщи Анелия Йорданова – директорът на учебното заведение, което е едно от най-големите училища в района.

„Днес отсъстващите заради грип ученици бяха около 14 %. От началото на годината не сме имали учители, които отсъстват заради това, че са болни от грип”, информира директорът на ПГ „С. П. Корольов” Елена Костадинова, също едно от най-големите училища в района.

Както стана ясно, от 12 януари грипна епидемия бе обявена за областите Бургас и Шумен. В училищата и университетите в Бургаска област учебните занятия са преустановени и се премина към неприсъствена форма на обучение. Онлайн обучението там ще бъде до 17 януари.

В ефира на една от националните телевизии главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев прогнозира, че междусрочната ваканция на учениците най-вероятно няма да бъде удължена с 2 дни на национално ниво, с оглед епидемичната обстановка. По думите му това е така, тъй като ситуацията е различна в отделните региони на страната, а грипът тази година е дошъл 10-ина дни по-рано.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular