Sunday, May 19, 2024
HomeАктуално от днесОбластните управители на Гълъб Донев отлетяха за ден

Областните управители на Гълъб Донев отлетяха за ден

Губернаторът на Перник Л. Веселинов: Груповото оттегляне е недостойно

С писмо до Министерския съвет областният управител на Благоевград Стоян Христов поиска да бъде освободен от длъжност, съобщиха от областната управа. От там посочват, че според областния управител това е морален акт, тъй като вече има избран нов Министерски съвет, а Христов не е назначен от настоящия кабинет.
Стоян Христов бе назначен за областен управител на област Благоевград на 6 декември 2022 г. От Областната администрация в Благоевград посочват, че през изминалите шест месеца той и администрацията са работили за осъществяване на важни проекти, сред които изграждането на международен граничен контролно-пропускателен пункт “Струмяни – Берово”, започването на ремонтните дейности на моста при Покровник и др.

Стоян Христов

С убеждението, че всички добри практики и политики ще бъдат продължени и в бъдеще, Стоян Христов сам депозира искането си за освобождаване от длъжност, се посочват още в съобщението на Областна администрация – Благоевград.
Най-радостен от новината за оставката на областния управител Стоян Христов бе кметът на Благоевград Илко Стоянов. Слабо е да се каже, че взаимоотношенията между двамата са влошени. Стоянов нееднократно е заявявал, че губернаторът работи против интересите на Благоевград, саботира и пречи за реализирането на инвестиционни проекти в областта. Само преди две седмици той изпрати писма до Президента и министър-председателя с искане Христов да бъде сменен от поста и да се разгледа поведението му.

Александър Пандурски

С писмо до Министерски съвет областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски също поиска да бъде освободен от длъжност. “Това е морален акт. Ние сме назначени от предходното правителство с премиер Гълъб Донев. Считам за морално да бъдат прекратени взаимоотношенията. Не искаме да пречим на новото правителство да назначи само хората, с които иска и смята да работи. Оставката е депозирана и предстои да бъде разгледана”, сподели инж. Пандурски.
Инж. Александър Пандурски бе областен управител на област Кюстендил в периода от май 2021 г. до януари 2022 г. С решение №581 на Министерски съвет от 04.08.2022 г. бе назначен отново за Областен управител. Пандурски притежава магистърска степен по специалността „Радиотехника“ от Техническия университет – София. От 2013 до март 2021 г. заема длъжността ръководител на Областна пощенска станция – Кюстендил.
Заместник областният управител Валентина Караганова на този етап не е депозирала оставка, съобщиха от областна администрация.

Радослав Стойчев

Оставка подаде и Областният управител на Софийска област Радослав Стойчев. “Моите действия са изчерпани с прекратяване на правомощията на служебното правителство с премиер Гълъб Донев, тъй като бях назначен от него, за да преминем през един изборен цикъл”, посочи Стойчев. Той каза, че на 6 юни бе избрано редовно правителство, което поема своите ангажименти.
Радослав Стойчев бе назначен от служебния кабинет на 4 август 2022 г. В периода май 2021 – януари 2022 г. той е заемал същата длъжност. Преди това е бил народен представител в 43-ото и 44-ото Народно събрание. През 2011 г. – 2014 г. е зам.-кмет на община Самоков.

Людмил Веселинов

Изключение в Югозапада направи областният управител на Перник Людмил Веселинов. “Това, което се прави с абдикирането на държавата от регионите, през групово оттегляне на областните управители е недостойно. Към днешна дата представлявам държавата в Област Перник. Избран съм да служа на хората, не на интересите на отделни политици. Моите шефове са тези , които отделят една трета от заплатата си за данъци. Няма да оставя област Перник на произвола на съдбата. Вървят процедури относно Минна дирекция, която ми беше кауза. Видял съм добро от досегашното правителство – дадоха ни средства за закупуване на Минна дирекция. Върнахме я на перничани. Оживихме я! Имали сме и препирни с Гълъб Донев – борих се срещу вдигане цената на водата, настоявах за изпускане на язовир Студена, когато бе на ръба. Моята работа бе да представлявам държавата в Перник, защитавайки интересите на перничани. Не приемам идеята да пречим на новото българско правителство. Не смятам това за държавническо. Приемствеността е много важна в развитите държави. Инатливостта е признак на политическа немощ. Всички областни управители са назначени с процедура и ще си отидат така. Ние сме временни работници, които трябва да помагаме, а не да пречим на държавата, докато сме на работа”, заяви областният управител на област Перник Людмил Веселинов в отговор на десетките журналистически запитвания.

Актът е безпрецедентен в политическата история на страната. В рамките на ден всички областни управители депозираха своите оставки в Министерски съвет. Още на обяд от пресслужбата на институцията съобщиха, че постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна.

Гълъб Донев

Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт, коментираха от пресслужбата. Областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и др.

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си, гласи прессъобщението.

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Пандуро се беше скъсал от работа. По-добре да се маха.

Comments are closed.

Most Popular