Saturday, May 18, 2024
HomeРегионПерникОбластният на Перник върна решение на ОбС за такса смет на 5...

Областният на Перник върна решение на ОбС за такса смет на 5 училища

Областният управител на Перник Людмил Веселинов е върнал като незаконосъобразно за ново обсъждане решението, с което Общинският съвет освободи от такса смет държавните училища.

Професионалните гимназии – 5 на брой в града, са на подчинение на МОН и в бюджетите им не са предвидени средства за налога.

Местният законодателен орган не е създал правна норма, която да определя кръга лица, които може да бъдат освобождавани от заплащане на съответните местни такси и цени на услуги, нито е създал критерии и процедури, по които това тяхно право да бъде реализирано, се казва в писмото на областния управител.

Той е изложил подробно мотивите, с които връща решението за ново обсъждане. Сред тях е и неизпълненото препоръчителното изискване освободените от таксата държавни училища да са задължени лица на делегиран бюджет, в който няма предвидени средства за заплащане на таксата. Такива средства са налице в бюджетите на държавните училища и те са предвидени за тези разходи, се казва в писмото. То е включено като точка първа в проекта за дневен ред на заседанието на местния Общински съвет в четвъртък.

Припомняме, че през декември 2022 г. Перник освободи от такса смет държавните училища. Пет са професионалните гимназии на територията на общината, дължащи 88 700 лв. за 2023 година. Промяната бе вследствие на молба от страна на директорите, тъй като налогът е непосилен за бюджетите им.

Освобождаването от налога на държавните училища, ще доведе до освобождаване и на общинските, а това ще се отрази негативно на планираните разходи в план-сметката за 2023 година, беше тогава становището на общината. Въпреки това съветниците решиха държавните училища да бъдат освободени от такса за битови отпадъци.

RELATED ARTICLES

Most Popular