Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаОбС-Дупница прие устройствения план на Каваклия, Костадинов: Това е стъпка към решаването...

ОбС-Дупница прие устройствения план на Каваклия, Костадинов: Това е стъпка към решаването на проблемите на ромите

Незаконните сгради ще бъдат съборени, каза председателят на местния парламент

Юлияна КОЛЧАКОВА

Общинските съветници в Дупница са одобрили проекта за Подробен устройствен план-План за регулация и застрояване в ромската махала Каваклия, съобщи председателя на местния парламент Костадин Костадинов. „Все още не сме обобщили резултатите от гласуването на колегите, но аз съм много доволен от това, че е прието предложението за устройствения план на Каваклия. Това е изключително важно за регулацията на ромския квартал и за разрешаването на  един от проблемите, свързани с това малцинство. Проектът се финансира от фондация „Америка за България” и по него се работи от 2 години. С регулацията на квартала, при която ще се обозначат парцелите, улиците и т. н., се върви към равноправие на ромите, които ще плащат данъци, такси, както всички останали. Това е изцяло в синхрон с програмата на СДС”, коментира председателят на Общинския съвет /ОбС/ Костадин Костадинов. За него решението е стъпка и към интеграцията на ромите от квартала, намиращ се на изхода на града в посока София.

Стана ясно обаче, че част от живеещите в махалата вероятно ще се разделят с жилищата си, тъй като са построени в разрез със закона и няма да получат удостоверение за търпимост. На въпрос какво ще се случи с незаконните сгради, Костадинов отговори: „Всички сгради ще се обследват за търпимост. Тези, които не са търпими, ще бъдат разрушени. На собствениците на останалите ще бъдат издадени удостоверения за търпимост”. „Процедурата е продължителна и ще трае поне още 1 година. Проектът е пилотен и Дупница може да служи като пример за останалите общини в решаването на проблемите с ромите”, допълни ОбС шефът.

Костадинов коментира и одобрението на Подробните устройствени планове (ПУП) – Планове за застрояване (ПЗ) и  промяна предназначението на земеделски земи за неземеделски нужди в Бистрица с цел изгаждане на вилно селище и автосервиз. „Двете докладни са потвърждение на думите ми, че към Дупница има инвестиционен интерес. Опровергават тези, които твърдят обратното”, каза председателят относно инвестиционните намерения на Леонид Хаздай и Асен Илиев.

Съветниците са дали картбланш и за отдаване под наем на земеделска земя в с. Яхиново. Нивата е с площ: 2 499 кв.м, частна общинска собственост и след публичен търг с явно наддаване ще бъде предоставена под наем за 10 години. Приета е начална тръжна наемна цена 64.97лв.

 

Това бе поредното заседание на ОбС – Дупница,  проведено от разстояние и с неприсъствено взети решения.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Когато решите тези проблеми с незаконните строежи и с незаконно завзетите частни терени от
    ромите ,ще Ви издигнем паметник приживе.

Comments are closed.

Most Popular