Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаОбщината започва да подписва договорите за санирането на 7 - те блока...

Общината започва да подписва договорите за санирането на 7 – те блока в Дупница

Общината е пред подписване на договор за санирането на 7 – те жилищни блока в Дупница, което ще се финансира от МРРБ по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно на пресконференция на кмета Първан Дангов, който обаче предупреди, че програмата, по която се отпускат средства за въвеждане на енергоспестяващи мерки, е в риск.

„Предстои да подпишем договори за изпълнение на санирането на 7 – те блока, които са одобрени от държавата. Стартираме процедурите, с което ще спазим изискването да имаме изпълнители, да доокомплектоваме документите, за да стартираме дейността. Това означава да бъдат подписани разрешителни за строеж от главния архитект, да бъдат спазени изискванията за изготвяне на т. нар. план за безопасност и здраве“, обясни градоначалникът. Той подчерта, че общината ще контролира стриктно, за да не се допуска лошо изпълнение. Даде пример с некачествено саниране на 8- и блок в ж к „Дупница“ (до пазара). Заради спестени дюбели, които са били рязани от работниците на фирмата изпълнител, там падна част от санировката, уточни градоначалникът.

„Ситуации като тази от миналата година при блок №8 до Военната болница (при пазара) да се отлепи половината източна стена при силния вятър, няма да допуснем. Там изпълнител е г-н Атарян с неговата фирма, а подизпълнителят – Цеци от едни структури от недалечното минало“, коментира градоначалникът. Той обясни, че причината за неодобрение на документите на собствениците на апартаменти в блоковете, които няма да се санират, е във фирмата, извършила енергийния одит на сградите. „Законът изисква да бъде направен т. нар. енергиен одит. Той се прави, като се възлага от етажната собственост – домоуправител, който представлява всички живущи в определения блок. Те определят кой да извърши енергийния одит и да представи част от документацията, съпътстваща проектното предложение за одобрение от МРРБ. Какво се е случило тук с неодобрените? Има фирма от Дупница, която е направила голяма част от енергийните одити. Няма да спестя нейното име, фирмата се казва ТУСКО. Тя си е позволила да направи енергиен одит, без да ходи на място“, заяви Първан Дангов. И добави: „Сега тези хора са готови да линчуват едва ли не въпросния изпълнител на енергийния одит, който е получил пари от тях, но тук аз или общината не сме страна по проблема. И ако има някакви въпроси, които да бъдат задавани, не към нас, към изпълнителя на енергийния одит. А защо енергийният одит е лошо подготвен? Защото в него пише, че ефектът след санирането трябва да бъде с т. нар. „Клас А 1“. Това означава, че ще бъде постигнат най-високият клас за енергийна ефективност. Такива проекти няма реализирани и в Германия – страната  с най-добрите практики за енергоспестяване. Европейската комисия вижда всичко това и казва: „Вие в България няма как да постигнете това. Ние не го постигаме, вие го постигате“. Затова България е заплашена от наказателна процедура да връща пари на Европейската комисия за лоши практики. Пред риск е цялата програма. Заради това, че някой си позволява въпросните енергийни одити са така направени, че да се лъжем сами себе си. Европейската комисия няма как да бъде излъгана“, посочи градоначалникът.

Както сме писали, одобрените за саниране са бл. 40 в ж к „Велчова завера“, бл. 76 и бл. 2 в ж к „Бистрица“, бл. 34 и 35 в ж к „Елица“, бл. 9 „А“ на ул. „Княз Борис Първи“, бл. 1 и 1 „А“ на ул. „Николаевска“ 34. Стойността на средствата за саниране на 7-те жилищни сгради е 9 270 702,27 лева – изцяло безвъзмездна финансова помощ.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular