Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБлагоевградОбщина Благоевград с предписания към Мощанската къща и кафенето със солна стая

Община Благоевград с предписания към Мощанската къща и кафенето със солна стая

Кметът инж. Томов: Кафенето работи с документи за жилище. Навесът е незаконен. Мощанската къща системно нарушава договора, като не плаща наемната цена.

Община Благоевград предприе административни мерки и пристъпи към санкции за наематели на популярни обекти, които представляват общинска собственост. В единия от случаите мотивите на общината да предприеме подобни действия са  свързани с финансовите параметри по договора, а в другия – със състоянието на обекта.

Потърпевши са две млади жени – едната майка на две деца, а другата млад предприемач, които се чувстват притеснени за своя бизнес.

Каква е историята?

Младият моден дизайнер и предприемач Надежда Червенкова успява да спечели доверие на италианско училище за мода, да стане техен представител за страната и да отвори в Благоевград малко ателие за обучение и творчество. Това се случва благодарение на програма на италианското училище за мода „Ситъм“. Така от април 2019 г. Надежда и италианските представители имат съвместно професионално сътрудничество. Червенкова разказва, че през 2018-а са се провели първите разговори с общината и е разработен бизнес план за обучение на хора по мода. След разговори с община Благоевград и италиански представители Червенкова наема известната Мощанска къща, която се намира в старинния квартал „Вароша“, и така на практика става представител на училище „Ситъм“ в България. Сключва петгодишен договор с община Благоевград и я използва от месец януари 2020 г. Съгласно сключения договор Надежда Червенкова е поела ангажимент да плаща договорирания месечен наем и разходите по самата къща.

По думите на Червенкова проблемът й с общината възниква заради просрочие на неплатен данък “смет” в размер на 300 лв. Според нея клауза в договора й позволява да го направи със закъснение и със заплащане на лихва/неустойка до 31 декември към настоящата година.

„За мен това е глупава грешка, която вярвам, че ще се поправи! Данъкът вече е платен, пуснала съм писмо до общината с искане за среща с кметската администрация, за да изгладим това недоразумение. В крайна сметка никой няма полза от това подобна сграда да стои безстопанствена“, откровена е Надежда Червенкова. Тя допълва: „Смея да твърдя, че на фона на случващото се в страната тази къща и моята дейност са генерирали приходи в града. Само два примера – имам курсисти от 18 до 40+ години; повечето изкараха един, сега завършват втори курс. Поканиха ме да бъда гардероб и локация за снимки на документален филмов проект! Това ще рече, че моята дейност и самата Мощанска къща ще се популяризират чрез филма. Да не говорим, че 15 човека екип няколко дни живя в града, докато траеха снимките. За някои това може да е малко, но за мен не е! И това за една непълна година“, обяснява младият моделиер и представител на италианско модно училище. Казусът намира широка популярност и във FB пространството, където Червенкова публикува на стената си подробности от взаимоотношенията й с благоевградската общинска администрация.

Другият пример касае Мариела Филадова, която също разказва за  премеждията си в отношенията с общинската администрация. Тя е отворила едно от най-иновативните кафенета в Благоевград – т.нар. „Солна стая“, където, докато си пиеш питието, можеш да вдишваш солни пари! Заведението работи от близо 2 години. Преди дни представители на общината са издали предписание за  преустановяване на дейността на обекта, като са спрели тока и водата. Причината е в състоянието на навеса над входната врата и непълна документация на съоръжението. Мариела е предприела действия по наемане на хора и демонтиране на съоръжението. Според съседи навесът е бил построен през далечната 1992 г. За да изглади недоразуменията с общината, Филадова е потърсила среща със заместник-кмета по строителството инж. Евгени Терзиев. По думите й той е поел ангажимент случаят да се преразгледа след изпълнение на наложените предписания. Тя също е отделила място във FB профила си, за да запознае приятели, клиенти и обществеността със случващото се с наетия от нея обект.

„Вяра” потърси за коментар община Благоевград, за да разберем причините, поради които двете жени се чувстват ощетени. От пресцентъра на общинската администрация ни изпратиха отговор, от който ни съобщават, че солната стая е запечатана от служители към отдела по архитектурно-строителен контрол в община Благоевград. Причината е, че обектът не се ползва по предназначение. Помещението, ползвано за кафе и солна стая, съгласно одобрените строителните книжа в община Благоевград е с предназначение за жилище. „Поредица от жалби от собственик на жилище в същата сграда провокира проверка, която установява горните факти. Проверяващите на място експерти констатират и това, че има и изградено незаконно строителство и на навес. Към настоящия момент навесът е демонтиран доброволно от съдържателката на солната стая и същата прави постъпки за смяна предназначението на обекта”, се казва в становището на общинската администрация. От пресцентъра на кмета инж. Томов ни информираха още, че по отношение на Мощанската къща от страна на община Благоевград са направени много компромиси заради системното неплащане на наема. Всеки път, когато се е стигало до предизвестие за прекратяване на договора поради неплащане на наемната цена, същата е внасяна. Отделно от това в община Благоевград има и подадени сигнали, че обектът не се ползва по предназначение, гласи предоставената ни информация. Въпреки възникналите казуси засегнатите страни водят преговори с общинската администрация и към настоящия момент работят за запазване на договорните отношения. „Вяра” предоставя правото им на още информация по хода на събитията и развръзката им.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular