Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаОбщина Дупница буксува половин година, няма нито един проект

Община Дупница буксува половин година, няма нито един проект

Кюстендил и Бобов дол вече са отличници в региона, Дупница е редом до Трекляно

Шест след встъпването на новия кметски екип в Дупница, застоят е вече повече от осезаем. Липсват каквито и да било докладни до ОбС с искания за разрешение за кандидатстване по проекти. Липсват и такива за СМР в Регистъра на обществените поръчки дори и за предвидените в капиталовия списък.

Всъщност в момента има една, която е за 5 позиции, но е за инвестиционни проекти и авторски надзор. Парите са от субсидията от държавата, които влизат в общинския бюджет, а можеха да бъдат изискани от държавния бюджет и субсидията да бъде насочена към реални ремонти в града или селата.
Няма все още поръчки и за двата проекта от предходния кметски екип, които държавата ще финансира – довършване подмяна водопровода в Джерман и ремонта на стадион „Бончук“, които са на обща стойност 5,7 млн. лева, и които сегашното ръководство входира преди нова година. Не е ясно и защо все още не са сключени договорите за тях или поне липсва информация от администрацията.

В момента са отворени и няколко мерки с европейско финансиране, но и тук Община Дупница бездейства.
Факт е, че в най-новата история на държавата, за сефте бе въведено допълнително много сериозно финансово подпомагане на общините с пари директно от бюджета извън субсидиите, като усвояването им и реализацията са изцяло от приоритетите на съответната местна власт.

Финансовият рай за тази и следващите 2 години, при работа и правилно управление, може да разреши десетки проблеми на градове и села. Не случайно на първия и втория прием на документи, всички общини в страната входираха всевъзможни проекти, докато Дупница участва само с посочените два.

По регламент – община Дупница има право на 30 млн. лева за годината, като в зависимост от усвоените през тази, толкова ще може да изисква догодина. А на тези, които вече губят пари, се преразпределят към другите общини, които са входирали над лимита си.

В региона, като отличници се очертаха вече Кюстендил и Бобов дол, които получават финансиране за проекти над лимита си, а и в момента подготвят и други за още пари.Осигуряването на финансиране от държавния бюджет или европейско такова е вид състезание между местните власти в страната, а със сигурност към момента, Община Дупница е на едно от последните места редом до община като Трекляно. Крайно време е и Общински съвет да заеме по-сериозна позиция и да постави ребром въпроса защо общината губи милиони с бездействие.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Може общината да няма нито един проект,обаче на пилона са издигнали руското знаме.Не знам дали хората си дават сметка какъв индивид са избрали за кмет !!!

Comments are closed.

Most Popular