Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаОбщина Дупница дава карт бланш за строителство на паркинг с фотоволтаик край...

Община Дупница дава карт бланш за строителство на паркинг с фотоволтаик край Бинека

Ловците в Дяково ще ползват безвъзмездно двора на хижата на дружинката

Община Дупница стартира процедура за промяна предназначението на земеделски имот на територията на село Баланово, където ще се строи крайпътен обслужващ обект с фотоволтаик. С докладна записка кметът Методи Чимев иска Общинският съвет да одобри задание за изработване на Подробен устройствен план (ПУП) – План за застрояване (ПЗ) в поземлен имот в м. Бинека за изграждането на паркинг с обслужващи сгради и монтаж на инсталации за производство на електрическа енергия с обща инсталирана мощност до 1 MW.
Фирма «И ЕНД А» на дупничанката Наташа Димитрова е внесла в РИОСВ инвестиционно намерение, касаещо бъдещия обект. Димитрова е собственник на ливада от 5 416 кв.м, чието предназначение иска да промени. Общинският съвет ще вземе решение по докладната на редовно заседание, което ще се проведе на 29 април /петък/.
С друга докладна се иска съгласието на местния парламент за учредяване безвъзмездно право на ползване върху общински имот в Дяково на Ловно-рибарското дружество (ЛРД) в Дупница. Става въпрос за мястото край язовир „Дяково”, където се намира вилата на ловно – рибарската дружинка на селото. Теренът е с площ 1 185 кв. м. Във връзка с ползването му в общинска администрация е постъпила молба от ЛРД – Дупница за предоставяне на безвъзмездно право на ползване върху общинския поземлен имот, където ловците да може да се събират.
На сесията си в петък съветниците ще разгледат и две докладни, касаещи предоставянето на земи от общинския поземлен фонд на село Крайници и на град Дупница. На наследниците на Асен Стоилков в Крайници ще бъдат предоставени 1 897 дка, а на наследницитне на Васил Манов в Дупница – 3 227 дка.
С друга докладна записка се иска съгласието на местния парламент за изработването на проект за Подробен устройствен план – План за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на земеделска земя за неземеделски нужди в село Бистрица. Мястото е в местността Брежето, площта му е 2 206 кв. м. Собствениците му Георги Георгиев и Дарина Герасимова искат да се промени статутът на имота, за да изградят къща.
Съветниците ще трябва да вземат решение и по предложения за продажба на земя – частна общинска собственост на собствениците на законно построените в имотите сгради. Весела Иванова и Димитър Мартинов искат общината да им продаде мястото от 661 кв.м, в което е построена къщата им в село Крайници. Пазарната оценка на имота, изготвена от експерт-оценител, е в размер на 10 371 лв., а данъчната оценка – 2 842, 30 лв.
Илчо Гьошков от Червен брег пък е внесъл заявление, че иска да купи имота от 663 кв. м, в който е изградил къщата си. То тряба да плати за имота 9 715 лв., колкото пазарната оценка. 30% от постъпленията от продажбите на имотите в Крайници и Червен брег ще се използват за основен и текущ ремонт на социалната и техническата инфраструктура на съответните села, става ясно от проектите за решения, предложени на Общинския съвет.

RELATED ARTICLES

Most Popular