Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаОбщина Дупница тегли до 920 000 лв. заем от ФЛАГ за ремонта на...

Община Дупница тегли до 920 000 лв. заем от ФЛАГ за ремонта на Младежкия дом

До 920 000 лв. ще е заемът, който кметът Първан Дангов обяви, че иска община Дупница да тегли, за да се разплатят разходи за ремонта на Младежкия дом. В докладна записка градоначалникът иска съгласието на местния парламент за сключване на договор за кредит с фонд ФЛАГ, за да бъде поет краткосрочен общински дълг с цел реализацията на проекта за преустройството на Младежкия дом в исторически музей, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“.

Стойността на проекта по бюджет е общо 2 824 02.74лв., от които безвъзмездна финансова помощ (БФП)1 690 500 лв. и съфинансиране 1 133 52.74 лв., осигурено от „Фонд за устойчиво градско развитие“(ФУГ).Разплатените средства в частта, финансирана с безвъзмездна финансова помощ, са 760 725,05лв. Остатъкът за разплащане от този източник на финансиране е в размер на 929774,95лв. Разплатените средства по отношение  на другия източник на финансиране са в размер на 501 222,88лв. Неразплатеният остатък е 631 301,87 лв.

За разрешаване на проблема с недостига на средства за текущи разплащания беше подадено и верифицирано едно междинно искане за плащане към Управляващия орган на ОПРР, чрез което са възстановени 220 000лв., посочва се в докладната. Предприети са активни действия и по усвояване на останалата част от финансирането чрез финансов инструмент. Вече са верифицирани 2 искания за плащане от този източник на финансиране и е подадено трето на стойност 103 705,88лв. Съгласно подписания анекс към договора с ФУГ, крайният срок за усвояване на средствата е 31 декември. Поради кратките крайни срокове за разплащане на изпълнените дейности, финансирани от  БФП в условията на недостиг на достатъчно налични оборотни средства преди подаване на финално искане за плащане, община Дупница започна процедура по кандидатстване за отпускане на краткосрочен общински дълг към фонд ФЛАГ, за което е необходимо и съгласието на ОбС- Дупница. Междувременно са предприети действия за сключване на анекс към договора за безвъзмездна финансова помощ, с цел удължаване на крайния срок за изпълнение от 8 декември на 31 декември, което е и крайната дата за изпълнение на дейности по програмата.Удължаването се налага заради забавяне в процедурата по одобрение на тематико- експозиционния план на Историческия музей в Министерството на културата и забавяне при сключване на договор за доставка на експозиционното обзавеждане, дължащо се на прекратяване на обявената на 26.07.2023г. обществена поръчка за избор на изпълнител на доставките, заради отказ в последния момент на избрания изпълнител да подпише договор. На 04.10.2023г. е обявена нова обществена поръчка и след изтичането на срока за обжалване на 17.11.2023г., се подготвя подписване на договор с избрания изпълнител.

Във връзка с гореизложеното и заради необходимостта от осигуряване на средства за финално разплащане на извършените дейности, с цел  отчитане и приключване на проекта в срок, е необходимо община Дупница да поеме общински дълг в размер на 920 000,00 лв., с който да се финансират неразплатени дейности по СМР и да се подаде финално искане за плащане към УО на ОПРР по проекта, пише още в докладната.

В документа е отбелязано също, че намеренията за поемане на краткосрочен дълг са предвидени в бюджета на община Дупница и не се предвижда значително влияние върху обслужването на дълга. Същият следва да се погаси в 12 месечен срок, със средства получени от оперативната програма.Фонд ФЛАГ” е заявил предварителна готовност за съвместна работа и финансиране на проекта, посочено е в докладната. Решението по нея ще бъде взето на сесията на общинския съвет на 24 –и този месец.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular