Saturday, May 18, 2024
HomeРегионСамоковОбщина Самоков се снабди с нова машина товарач

Община Самоков се снабди с нова машина товарач

В Регионалния център за управление на отпадъците бе направена демонстрация на функциите на нова машина – компактен челен товарач. Чрез видеонаблюдение се следи целият процес на работа, съобщиха от община Самоков.

Машината е много маневрена и позволява ползването й в тесни пространства. Тя е по-устойчива от ползвания досега мини челен товарач, с по-голям обем на кофата е и с много по-голяма функционалност. Това ще даде по-голяма експедитивност и ефективност на работата по сепариране на отпадъците. От няколко години община Самоков е предприела политика за разширяване на дейността на центъра и надгражда по отношение на техника и контрол. Повишаване на функционалността на Центъра за управление на отпадъците цели увеличаване на капацитета за сепариране на отпадъка, използване на възможностите за оползотворяване и съответно намаляване на обема на депонирания отпадък.

Механизация на процеса по сепариране на отпадъка дава по-голяма ефективност. Община Самоков използва всички възможности за кандидатстване по програми и проекти, чрез които да разширява дейността на Центъра за управление на отпадъците. До момента са закупени метачни машини, мини челен товарач, дробилки, ленти и др., чрез които се почистват обществените пространства в града, както и се подпомага сепарирането и оползотворяването на отпадъка. Колкото по-малко зелени отпадъци има в смесения битов отпадък, толкова по-бързо ще се извършва сепарацията. В момента се обмисля въвеждането на система за събирането на зелените отпадъци, което да стане в началото на пролетта. Така, от една страна, ще се ограничи замърсяването на смесения битов отпадък, от друга – ще позволи оползотворяването на зелените отпадъци и превръщането им в компост.

Цялата дейност на РЦУО-Самоков е насочена към по-ефективно управление и оползотворяване на отпадъците и намаляване на количеството на депонирания отпадък.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular