Sunday, May 19, 2024
HomeАктуално от днесОбщинските съветници в Дупница гласуваха за въвеждане на задължителна забавачка за 4-годишните...

Общинските съветници в Дупница гласуваха за въвеждане на задължителна забавачка за 4-годишните от тази година

Декларират подкрепа за автомагистрала „Рила”

Общинските съветници в Дупница подкрепят намеренията за рестарт на проекта за изграждане на АМ “Рила”, оповестени от министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. На заседанието на 28 януари, проведено дистанционно, Общинският съвет е приел декларация в подкрепа на проекта.
„Като общински съветници и граждани на Дупница ние приветстваме публично заявеното намерение на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов да бъде рестартиран проектът за изграждане на АМ “Рила”. Изразяваме задоволството си от определянето на участъка Дупница – Гюешево като “най-важният път, който ще свърже България със Северна Македония”, както и от твърдението на министър Караджов, че страната ни ще се опита да скъси максимално срока за строеж, като при отчуждителните процедури и обжалванията строежът на магистралата няма да спира”, посочено е в декларацията, внесена от председателя на местния парламент Костадин Костадинов.
В документа се казва още, че дупничани винаги са били убедени, че трансграничен пътен коридор между България и Северна Македония е особено нужен за развитието на добросъседските отношения и улесняване на икономическите връзки между двете страни. Припомня се, че дупничани са отстоявали и тезата, че преминаването на този коридор през Дупница, предвид оптималното географско разположение на града, ще даде значителен тласък на инвестициите и ще подобри бизнес средата, а вследствие и стандарта на живот в общината.
„Радваме се, че приоритетът на правителството и в частност на МРРБ, съвпада с нашия приоритет за транспортна връзка със Северна Македония, преминаваща през Дупница като естествен кръстопът на няколко международни пътни артерии. Надяваме се на бърза и успешна реализация на проекта и декларираме готовност за ползотворно сътрудничество!”, се казва в заключение.
Декларацията е адресирана до МРРБ и министър Гроздан Караджов, Министерския съвет, Народното събрание и областния управител на област Кюстендил.
Общинските съветници са подкрепили и предложението задължителната предучилищна подготовка на 4-годишните деца, която държавата въвежда от учебната 2023/2024 година, в община Дупница да се въведе по- рано – още от м. януари тази година.

Приета е програмата за управление и разпореждане с общински имоти.
Красимира Иванова – Анастасова е утвърдена за управител на „Водоснабдяване и канализация – Дупница“, а досегашният управител Илия Илиев е освободен.
Мария Иванова -Жайгарова е утвърдена като прокурист на МБАЛ „Св. Иван Рилски” и договорът й ще бъде продължен за още 1 година.
Прието е и предложението общината да подпише меморандум за сътрудничество с фондациите „Тръст за социална алтернатива”, „Фонд за инвестиции в общността – Пещера, община Пещера, и „Алфа рисърдж”. Споразумението, както писахме, касае узаконяването на ромските квартали и по-конкретно обучение на общински експерти, които да подобрят компетенцията си в решаването на градоустройствените проблеми в тези махали.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Каква е тази самозабрава.Това е диктатура , а не законодателен орган в България. Тяхно задължение е да създават най-добри условия и достъп,но не да отнемат родителски права.

Comments are closed.

Most Popular