Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаОбщинските съветници в Дупница готвят изнесено протестно заседание в пречиствателната станция

Общинските съветници в Дупница готвят изнесено протестно заседание в пречиствателната станция

Емил Гущеров: „В и К-Дупница” се държи на магия. Държавните институции трябва да ни чуят и КЕВР да приеме бизнесплана на дружеството

 

Общинските съветниците в Дупница готвят извънредно изнесено протестно заседание в пречиствателната станция за отпадни води край града. То ще се свика заради изключително тежкото състояние на „В и К-Дупница” ЕООД, чиито работници и служители също ще участват, както и на самата пречиствателна станция, за която има опасност да аварира и да доведе до екокатастрофа.

Както е известно „В и К-Дупница” е пред фалит, с близо 2 млн. лева задължения. В същото време Министерството на регионалното развитие и Комисията по водно и енергийно регулиране (КЕВР) неглижират проблема, подчертават от общината.

Един от инициаторите на заседанието е общинският съветник от ГЕРБ Емил Гущеров.

„Идеята да се проведе изнесена извънредна протестна сесия се зароди на последното заседание на Икономическата комисия, докато обсъждахме какво можем да направим, за да се решат проблемите на В и К. Те бяха коментирани и с колегите от Комисията по култура и образование, като Димитър Крекманов от нашата група даде това предложение и сме единни. Всички сме на мнението, че трябва да предприемем нещо, а държавните институции е крайно време да ни чуят. Пречиствателната станция има два много сериозна проблема, заради които може да се стигне до екокатастрофа, с последици и щети за десетки милиони. Единият е с въздуходувка – съоръжение, което предотвратява попадането на мъртви микроорганизми и зъмърсяването на река Струма. Другият проблем е със стара помпа, която е изключително енергоемка, харчи между 22 и 30 000 лв. месечно за ток, а ако се смени разходът ще намалее с 12-15 %, което на годишна база никак не е малко. И двете съоръжения трябва да се сменят, но няма средства. Цената на водата не е променяна от 2009 г. Решението е КЕВР да приеме бизнесплана на В и К. Дружеството се води самостоятелен оператор, за което ежегодно плаща по 10 000 лв. В същото време не разглеждат бизнесплана. И управителят, и кметът, и политиците сме с вързани ръце. Не можем да предприемем нищо.

От близо 3 години държавата е мащеха за В и К. Дори частни компании като „Електрохолд” влизат в положението на дружеството и не са запорирали сметките, въпреки че имат основание за това, докато държавни институции като НАП, КЕВР, „Басейнова дирекция” непрекъснато налагат запори. Ако от „Електрохолд” действаха по същия начин, дружеството досега 10 пъти да е фалирало. Тези 500 000 лв., които ще бъдат изтеглени от общината като заем, са крайно недостатъчни. Това е само една кръпка. Нужни са поне 2-3 млн. лв., за да се стабилизира дружеството. Има обаче условия и обструкции, заради които общината не може да изтегли по-голяма сума. Ще дам и един пример- заради дълга от близо 400 000 лв. към „Електрохолд” Ви К не може да излезе на свободния пазар на електроенергия, заради което се налага да плаща по-скъпи сметки. В министерството, както и в Народното събрание трябва да ни чуят. Искаме са се разбере, че „ В и К-Дупница” се държи на магия и КЕВР трябва да разгледа бизнесплана. Затова ще проведем извънредното заседание. На 3 май с председателя Костадин Костадинов ще обсъдим следващите действия и ще информираме медиите и обществеността кога ще бъде заседанието. На него ще поканим и работещи в дружеството, които заради тежкото финансово състояние на дружеството имат проблеми със заплатите”, каза Емил Гущеров.
Общинският съветник допълни, че проблемът е не само в Дупница, а и в други дружества в страната, където няма консолидация на В и К асоциациите и затова за сектора не се отпуска европейско финансиране. Както и в неприемането на Закона за водите.

„Работя в посока свикване на изнесено заседание на Общинския съвет”, каза председателят Костадин Костадинов.

Както писахме, на последното си заседание съветниците гласуваха община Дупница да тегли заем от 500 000 лв., за да може де се покрият част от задълженията на дружеството, които са около 1,8 млн. лв. Според изчисленията цената на питейната вода трябва да увеличи до 2-2,50 лв. за куб. метър, като това може да стане само с благословията на КЕВР. Припомняме, че в момента водата е 1,37 лв./ куб. м.

RELATED ARTICLES

Most Popular