Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБлагоевградОбщинският съвет в Благоевград избира временен кмет

Общинският съвет в Благоевград избира временен кмет

На извънредна сесия утре Общинският съвет в Благоевград ще избере временно изпълняващ длъжността кмет, след като късно снощи ОИК гласува предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета Румен Томов.

Тази сутрин документите с решението на ОИК за предсрочно прекратяване на мандата на кмета Томов бяха изпратени в Общинския съвет, а председателят Андон Тодоров насрочи извънредна сесия утре от 10.30 часа. Съветниците ще гласуват кой от четиримата заместник-кметове  да поеме временно управлението на общината до провеждането на избори.

След горещо тричасово заседание 9 от 13 членната ОИК потвърди решението на ВАС, който счете за основателни мотивите кметските правомощия на Румен Томов да бъдат прекратени заради незаличаването му като търговец в установения от закона срок.

Преди четири месеца ОИК  реши, че това не е основание, тъй като постъпките за прекратяване на бизнеса му са били направени.

Снощи кметът коментира обратното решение на комисията така:

„Последните няколко решения са чисто политически. Борбата продължава, демокрацията трябва да съществува преди всичко“.

БСП реши да сезира Конституционния съд 

Междувременно след заседание на Изпълнителното бюро от БСП обявиха, че ще сезират Конституционния съд за текстовете на Закона за местното самоуправление и местната администрация, които позволяват отстраняване на кметове на чисто формални основания и без възможност съд да прецени по същество допуснали ли са нарушение или не. Пред “Хоризонт” депутатът от БСП Филип Попов коментира:

“Когато е прехвърлял фирмата си, чисто технически може би е забравил да отметне в заявлението – тикче, което трябва да се постави, че не само прехвърля фирмата, а и се заличава той като собственик. Въпросът е в самия закон да се види реалната воля на този, който е кмет, дали действително просто искал да прикрие своята собственост, или действително става въпрос за техническа грешка. Конституционният съд да даде едно тълкувание”.

На местните избори миналата есен БСП подкрепи независимия кандидат за кмет Румен Томов./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular