Saturday, May 18, 2024
HomeРегионПерникОбявено е частично бедствено положение в Пернишко

Обявено е частично бедствено положение в Пернишко

Евакуирани са жители на махала “Андрейна” в Батановци, канализацията бълва мръсотия по улиците

Частично бедствено положение за Батановци и селата Ярджиловци и Черна гора, е обявено със заповед на кмета на Перник Станислав Владимиров. То ще остане в сила седем дни. Мярката е предприета заради обилните валежи, довели до увеличен дебит на реките, преминаващи през територията на общината.
Контролираното изпускане на язовир “Студена” заради повишения приток е довело до високо покачване на водите на Струма и излизане от коритото й при махала “Андрейна” в гр. Батановци. Невъзможността за вливане на реките Мещичка и Конска е предизвикало преливане на реките в с. Ярджиловци и заливане на къщи и селскостопански площи.
Увеличен дебит на канал, преминаващ през с. Черна гора, с води от дерето на селото, вливащ се в река Конска, довел до заливане на селскостопански сгради.

Укрепват се бреговете на реките Конска и Мещичка посредством изграждане на диги, отводнява се пътят в с. Ярджиловци, отпушва се каналът в с. Черна гора.На помощ са се притекли и доброволци от общинското формирование “Протожер”.

Петима души, живеещи в четири къщи в махала “Андрейна” в град Батановци са евакуирани заради наводнение, съобщи директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в Перник комисар Борис Борисов. Придошлите води на река Струма са залели дворовете на четирите къщи и водата е достигнала до приземните етажи.

Припомняме, в същото време кметът Радослав Петров съобщи, че от канализацията по улиците на града се излива мръсотия. Причината е повишеното ниво на река Струма. Заради заустване мръсотията се връща и се излива навсякъде. Наводнен е целият квартал “Средорек”. По думите на кмета проблемът с канализацията не е отскоро, а поне от десетилетия.

На 30 сигнала за отстраняване на последиците от падналите обилни валежи в областта са реагирали служителите от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в Перник през почивните дни, съобщиха от полицията. Имало е множество сигнали за наводнени мазета, приземни етажи на сгради, пътни платна и улици, както и отстраняване на паднали дървета. Основните проблеми са били в община Перник, където са посетени 28 адреса, уточняват от полицията.

RELATED ARTICLES

Most Popular