Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниСвятОдобриха новото правителство на Северна Македония

Одобриха новото правителство на Северна Македония

Парламентът на Република Северна Македония гласува правителството на премиера Зоран Заев.

То беше подкрепено от 62-ма депутати след два дни разгорещени дебати. Това е втори мандат за Заев като министър-председател. При представянето на новия си кабинет той заяви, че след присъединяването към НАТО национален стратегически интерес остава членството в Евросъюза.

Заев подчерта, че новото правителство остава сериозно ангажирано с реализирането на Споразумението от Преспа с Гърция и Споразумението за добросъседство с България. Той обеща по-високи заплати за лекарите и инвестиции в публичната сфера. Важно място в програмата на новия кабинет е развитието на транспортната инфраструктура, включително изграждането на Коридор №8 към България.

Броят на министерските постове в новото правителство е намален със седем – до 19 министри и министър-председател.

Ключови министри в новия кабинет са Радмила Шекеринска, която запазва своя пост начело на Министерството на отбраната, Буяр Османи ще ръководи дипломацията, а Никола Димитров ще бъде вицепремиер по европейските въпроси. Вътрешното министерство остава в ръцете на Оливер Спасовски, а здравеопазването е поверено на Венко Филипче.

Министерството на земеделието, горите и водното стопанство ще се ръководи от Арианит Ходжа – коалиционен партньор на СДСМ, а Артан Груби от ДСИ ще бъде първи вицепремиер и министър на политическата система./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular