Sunday, May 19, 2024
HomeРегионПетричОлимпийска медалистка Евелина Николова стана „Спортист на годината“ в община Петрич

Олимпийска медалистка Евелина Николова стана „Спортист на годината“ в община Петрич

Петрич излъчи най-добрите сред добрите си спортисти, завоювали престижни отличия на първенства и турнири през 2021 година. Пандемията и ограничителните мерки отложиха във времето церемонията, но тази вече тя се състоя при подобаваща тържественост.

С впечатляващи аудио-визуални ефекти на голям екран и присъствието на десетки спортисти, треньори, общественици, приятели на спорта беше дадено заслуженото внимание на постиженията в областта на спорта през изминалата нелека година за спортните клубове. В три категории бяха отличени състезатели.

Призът „Спортист на годината – деца“ беше връчен на Иван-Ангел Янкулски от СК по бокс „Беласица“, а негови подгласници станаха Илия Димов от СК по борба „Беласица Цар Самуил“ и Андон Каратанчев от СК по лека атлетика “Звездите“. В категория „Спортист на годината – юноши и девойки“ на първо място е шампионът по планинско колоездене Димитър Мазнейков – Дидо от СК „Райдърс Юнайтед“, на второ място Марио Бойчев от СК по бокс „Лъвовете“, на трето Никол Ангелова от СК по лека атлетика „Звездите“. В категория „Спортист на годината – мъже и жени“ единодушно първото място заслужи Евелина Николова – олимпийска медалистка от Токио.

В същата категория на второ място е Стоян Ангушев от СК по бокс „Лъвовете“, на трето място Лиляна Костова от клуб „Чарни Сосновец“. Треньор на годината за община Петрич е Петър Касабов – треньор на Националния женски отбор по борба. Отбор на годината стана СК по бокс „Лъвовете“ с треньор Георги Караколев. Връчени бяха и осем специални награди за 2021 година.

С тях бяха удостоени: Ненчо Назъров, Васил Танев, Силвия Аздреева, Димитър Алексов, Димитър Малев, Мирослав Гочев, Стойка Кръстева и Efbet. 62-ма състезатели от различни спортни клубове в община Петрич получиха еднократни парични награди за спортни постижения през изминалата година.

Чест за Петрич беше фактът, че церемонията „Спортист на годината“ уважи с присъствието си олимпийската ни шампионка по бокс Стойка Кръстева, която отбеляза, че с удоволствие е приела поканата да бъде в родния град на Евелина Николова в този тържествен момент.

Като официален гост Петрич отново посрещна сърцато и шампионката по лека атлетика Магдалена Христова. Кметът на общината Димитър Бръчков каза в приветствените си думи, че Петрич винаги се гордее със своите големи имена в спорта и 2021 година не е изключение, а продължение на тази тенденция.

Той поздрави състезателите и треньорите за упоритата работа в пандемични условия, за съхранения дух, амбиция и дисциплина. Евелина Николова и Петър Касабов емоционално споделиха, че наградите, връчвани им в родния Петрич, винаги имат особено стойност и сантимент. В музикалната програма на церемонията тази вечер се включиха – ФФ „Хераклея“, Клуб за модерни танци и балет „Кристал“ при НЧ „Братя Миладинови – 1914“, Танцов клуб „Мания“ при ОДК и Крум Крумов от ВС „Сгушена Звездица“.
Община Петрич благодари на всички, които бяха част от неповторимата атмосфера на церемонията „Спортист на годината“!

 

Евелина Николова: Гледам към европейска и световна титли


Петричанката Евелина Николова бе определена за спортист на годината на общината. Както е известно, през 2021 година тя спечели бронзов медал на Европейското първенство във Варшава Полша по борба за жени в категория 57 кг, а след това спечели бронзов медал на Летните Олимпийски игри в Токио. Всичко това надделя и комисията по категоричен начин я обяви за спортист на Община Петрич за 2021 г.
Същевременно Николова се изкачи с три позиции до второ място при 57-килограмовите в актуализираната световна ранглиста след впечатляващите й две победи от началото на сезона – на турнирите “Дан Колов” и “Яшар Догу” в Истанбул.
Бронзовата олимпийска медалистка има 64 200 точки, преди нея е само Хелън Марулис (САЩ), олимпийска шампионка от Рио 2016, която е със 79 200 точки.Трета е Ирина Курачкина (Беларус), олимпийска вицешампионка, която Евелина победи на турнира “Яшар Догу”.
Веднага след награждаването Евелина Николова деде интервю за “Вяра”:
-Как определяш изборът ти за втори път за спортист на годината на Община Петрич?
-Определено съм много доволна от оказаното доверие, което означава, че съгражданите ми следят развитието ми като състезател в националния отбор.
-Отличен старт през 2022 г. – беше определена за най-добрия български състезател на международния турнир „Дан Колов“, след това стана и първа на международния турнир по борба в Истанбул „Яшар Оглу“, където спечели една среща само по точки, а във всички останали тушира съперниците си и те кръстиха Евелина Тушилова. Към какво ще се стремиш до края на годината?
-За мен по-важно е да стана европейски шампион в Будапеща, Унгария, през м.март-април, а след това да се окича със световна титла в Сърбия през септември. И двете отличия липсват във витрината ми.
-Следиш ли развитието на борбата в Петрич?
-Постоянно се интересувам и се радвам при всеки спечелен медал по време на участието на петричките състезатели в различни първенства и турнири.
-Възможно ли е в Петрич да израсне нова Евелина Николова?
-Всичко е възможно. Готова съм да помагам с каквото мога, но на този етап съм се съсредоточила върху моята състезателна кариера.

 

Треньор №1 Петър Касабов: Винаги съм готвил състезателките за първите места


Настоящият старши треньор на женския отбор по борба Петър Касабов е рожба на СКБ Беласица Петрич. Израства под ръководството на заслужилия треньор Венцислав Полизоев. Става ЕШ през 1999 г. в Рига. Участник е на Олимпийските игри в Сидни, Австралия през 2000 година. От 2008 година е треньор на различни възрастови групи по борба. Става помощник треньор на националния отбор за мъже и жени, а след това на националния отбор за девойки и кадетки. От 2016 година е определен за старши треньор на женския отбор по борба. За постигнатите резултати през 2018 г. става треньор №1 на България и втора поредна година треньор на Българската федерация по борба и община Петрич.
Веднага след получаване на приза в зала Авалон в Петрич, той даде интервю за “Вяра”:

-Каква бе изминалата година за вас?
-Отличавам като много щастлива и успешна 2021 г. след спечелените медали на Европейското и Световното първенства и Олимпиадата в Токио.
-Какви са стремежите ви за 2022 г?
-Винаги съм готвил състезателките за първите места. Естествено, че ще гоним спечелване на повече медали от изминалата година и по-често да чуваме химна на България. Предстоят ни Европейско първенство в Будапеща, а след това и Световно в Сърбия. Моите възпитанички са много трудолюбиви и се надявам да няма контузии и отново да се завърнем с куп медали и повече от тях да бъдат със златно покритие.
-Бяхте отлчен за треньор № 1 на Община Петрич…
-Гордея се много с това отличие и съм доволен, че моите съграждани продължават да се интересуват за мен и успехите ми като старши треньор на женския национален отбор по борба. Благодарности и за оценката, която ми е направена от комисията и от отношението на Общинската администрация, начело с кмета Димитър Бръчков.
-Рожба сте на петричката школа по борба. Преди време Петрич беше център в този спорт и тук израснаха много таланти, окичили се с европейски и световни отличия и такива от Олимпийски игри. Изведнъж в южния град нещата секнаха. Готов ли сте да помогнете на клубовете в общината и отново да се заговори за Петрич като център по борба?
-Винаги следя развитието на борбата в Петрич. Болно ми е, че има отстъпление. При търсене на помощ, съм готов да направя каквото мога в рамките на възможностите ми.

Ташко Сульотов

RELATED ARTICLES

Most Popular