Friday, May 17, 2024
HomeНовиниБългарияОмикрон не ''бяга'' от антигенните тестове, улавят го след третия ден

Омикрон не ”бяга” от антигенните тестове, улавят го след третия ден

“Омикрон не “бяга” на тестовете. Решаващият момент е кога ги правим. При първите симптоми е рано. До третия ден се получава фалшиво отрицателна реакция. Антигенните тестове позитивират по-късно от PCR, защото хващат вируса, когато е в по-голямо количество.

Това обясни в предаването “Твоят ден” по Нова нюз директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

По думите ѝ с първия си подвариант Омикрон е давал отрицателен резултат за S ген, а вторият дава положителна реакция и за него няма скринингов метод.

“Омикрон добива все по-доминантно положение – 78%, паралелно с покачване на случаите. Това са данните с две седмици назад. Вероятно в момента е около 80, дори 90%. Случаите постепенно ще започнат да намаляват, ако спазваме мерките – може би още в края на февруари”, прогнозира проф. Христова.

Тя потвърди, че над 90% от починалите са неваксинирани.

“Намираме се в платото на пика на бурята. Пожарът гори с всички възможни сили, но с малки стъпки започва да затихва. Това е максимумът на пожара, не бива да се отпускаме”, призова директорът на НЦЗПБ.

Тя е категорична, че всеки по-заразен подвариант води до увеличение на заболеваемостта. “Преди седмица доказахме седем случая на втория подвариант на Омикрон. Той е с от 10 до 30% по-заразен, сочат различни публикации”, коментира инфекционистът.

Христова потвърди, че децата с наднормено тегло, хронични заболявания и диабет по-лесно се заразяват с вируса.

Според нея заразените на 100 000 души население на 14-дневна база намаляват.

“В сравнение с миналия понеделник те са със 100 по-малко. Тази радост е много крехка. Болниците са препълнени, а от нас зависи колко бързо ще успеем да намалим броя на заболелите”, подчерта проф. Ива Христова.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular