Saturday, May 18, 2024
HomeРегионОпределиха носителя на Националната награда по фотография „Анастас Карастоянов” в Самоков

Определиха носителя на Националната награда по фотография „Анастас Карастоянов” в Самоков

Журито за определяне на носителя на националната награда по фотография „Анастас Карастоянов“, проведе заседание в Самоков.

Повече от 80 фотографи бяха изпратили своите творби в отделните категории – портрет, природа, спорт, улична и експериментална фотография. Журито с членове проф. д-р Красимир Андонов, доц. Д-р Александър Нишков– преподаватели по фотография във висши учебни заведения, Милан Христев – фотограф и първия носител на наградата Анастас Карастоянов, Димитрина Андреева – фотограф и кметът Владимир Георгиев, прегледаха и класираха изпратените близо 1000 творби.

Членовете на журито поздравиха кметa Владимир Георгиев с това, че превърна националната награда „Анастас Карастоянов” в един от най-стойностните конкурси за фотография в България. При определяне на творбите за финалната изложба, журито търсеше цялостната концепция и послание, което да обединява творбите, за да има изложбата висока художествена стойност. Внимателно бяха  оценявани кадрите от страна на фотографско майсторство, тематична свързаност и художествена стойност. Членовете на журито направиха изключително прецизен подбор и избраха 38 участници и 78 творби за финалната изложба. Определени бяха и тазгодишните победители, като на първо място бе класирана композиция от снимки, а второто и третото място бяха определени от конкретна фотография, която съчетава в себе си цялостна концепция и изпълнява основните критерии. Тази година прави впечатление, че призовите места отиват при млади автори. Предстои изготвяне на протокол от заседанието, който ще бъде публикуван на страницата на наградата. Носителят на голямата награда ще получи статуетка и парична премия от 1000 лв. За втора и трета награда се предвиждат парични премии в размер съответно 500 и 300 лв. Наградите ще се връчват на заключителната  изложба и церемония по връчване на Националната  награда по фотографско изкуство „Анастас Карастоянов” която ще се състои  на 26 ноември от 16.00 ч. в художествена галерия „Проф. Васил Захариев” гр.Самоков.

RELATED ARTICLES

Most Popular