Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаОстават само 3 дни! Купете подарък от коледния базар на Център за...

Остават само 3 дни! Купете подарък от коледния базар на Център за социална рехабилитация и интеграция за деца в Дупница и станете приятел на каузата

Евелина Карабельова: Най-голямата радост в работата ни е това, че можем да бъдем полезни в израстването на децата

 

Дни преди Рождество разговаряме с Евелина Карабельова, директор на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца в Дупница. Посрещат ни уникални  празнични украси и изделия, приготвени за организирания коледен базар. Остават броени часове, в които желаещите могат да закупят от тях и да зарадват своите близки или украсят своя собствен дом и трапеза. Подкрепете кампанията и бъдете един от многото приятели на центъра!

– Госпожо Карабельова, организираният от Центъра за социална рехабилитация благотворителен базар стана повод да дойдем на място при вас. Как протече инициативата и имаше ли интерес към нея?  

– За поредна година Центърът за социална рехабилитация и интеграция за деца организира благотворителен базар. Стана традиция да създаваме тези интересни, креативни и красиви изделия от различни и често непотребни материали. Дари и сега не изневерихме на този си стил на работа. Използвали сме ролки от тоалетна хартия, кофички от кисело мляко, стари дискове, картонени неща и много други подобни материали, които са  влезли в изработването на чудни изделия. Те създават настроение и прекрасни емоции у човека.

– Какво успяха да сътворят малките сръчковци, които посещават центъра?

– Голяма част от коледните изделия са направени предимно от екипа, тъй като условията не позволяват продължителна съвместна дейност. Децата изработиха най-вече невероятни коледни картички, картини и украса за центъра. Колекцията ни е много пъстра и хубава. Имаме коледни ботушки, направени от кофички за кисело мляко, чорапчета, свещници, венци за входната врата и доста други изделия, които създават уют и  празнично настроение. Използвани са предимно канап, парчета плат, гирлянди и други. За свещниците са ползвани ролки от домакинска и тоалетна хартия, те са толкова красиви, че всеки може да си ги постави на масата като едно истинско коледно бижу. Имаме оригинални свещи, с класически мотиви – цяла коледна приказка, с храм „Александър Невски”, с Дядо Коледа и други. Това са истински парафинови свещи, които са дарени от приятел на нашия център, с цел подпомагане на благотворителния базар. Имаме елхички от картон и канап. Можем спокойно да кажем, че разнообразието ни е много голямо.

– Колко време ви отнема подготовката за благотворителните базари, които организирате?

– За настоящия базар стартирахме дейностите в началото на ноември месец. Решихме базарът да бъде от 6 до 23 декември. За 1 месец успяхме да се справим с всичко, което сме изложили тук в центъра.

– Какво смятате да закупите със събраните средства от базара? 

– Решихме, че постъпилите  средства ще вложим в материали за изработване на мартеници и подготовката на следващия голям базар преди великденските празници.

– В оставащите броени часове до края на базара как хората могат да закупят от вашите изделия?

Изделията ни са обявени на нашата фейсбук страница: https://www.facebook.com/search/top?q=%D1%86%D1%81%D1%80%D0%B8%D0%B4%20%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0.

Всеки, който желае, може да закупи от колекцията ни с коледни произведения, като ни пише на лично съобщение или да заповяда на място, във входа на центъра. Когато времето е хубаво, могат да ни намерят и в пространството пред ЦСРИД.

– Каква беше изтичащата година за вас и децата, които ви посещават?

– Като цяло годината беше динамична във всяко едно отношение, но това не попречи на работния процес. Справяме се, като продължаваме работата си и така начертаните задачи и цели. Мага да кажа, че въпреки трудностите и епидемичната обстановка това бе една добра година за нас.

– Ковид и изискването за зелени сертификати до каква степен затрудни дейността ви?

– Работният процес протича спрямо указанията, които са ни дадени от Министерството на здравеопазването. Проблеми има, но са преодолими и се справяме.

– Може ли да припомните какви услуги ползват децата при вас?

– Центърът за социална рехабилитация и интеграция предоставя социални услуги на деца до 18-годишна възраст. Дейностите, които се предлагат на потребителите, са: психологическа подкрепа, логопедична терапия, педагогическа подкрепа,  двигателна рехабилитация, арт терапия и трудотерапия, социално консултиране, организиране на свободното време. Специалистите провеждат индивидуални занимания с децата. Те са психолог, логопед, трудотерапевт, рехабилитатор, педагог, медицинска сестра и социален работник. Провеждаме консултации и всеки родител, който смята, че детето му има нужда от някаква професионална подкрепа и помощ, може да ни потърси. Ако се съмнява в развитието на своето дете, може да заповяда и заедно да обсъдим проблема или да заяви своето желание да ни посещава. Всички услуги са напълно безплатни.

– Като специалист какъв съвет можете да дадете на родителите, кога е редно да ви потърсят? Има ли подходящ момент да го направят?

– Всичко е много индивидуално. Живеем в технологично време и забързаният начин на живот дава отражение върху развитието на детето. Но когато родителят забележи, че независимо от възрастта  детето не се справя с някои задачи от ежедневието или пък не изговаря правилно някои думички, винаги може да се обърне към специалист.

– За какво най-често търсят вашата помощ?

– Имаме малки дечица, които имат забавяне в речевото развитие, или ученици, които изпитват затруднения и не се справят с учебния материал. Или общо казано, се срещаме с родители, които търсят подкрепа, защото срещат различни проблеми, свързани с общото развитие на детето. Разговаряме с тях, консултираме ги, даваме им насоки и работим заедно за общия успех.

– Колко са децата, които ви посещават?

– Към момента нашите услуги се ползват от 48 деца. Специалистите работят с тях по график и предварително утвърден план.

– Имате ли ваши възпитаници, които отдавна са ползвали услугите на центъра, но продължават да ви посещават?

– Да, ние продължаваме да поддържаме контакт в годините. Техни близки, братя, сестри, братовчеди и приятели също ни търсят за консултации, което показва, че са доволни от подкрепата и услугите, която са  получили.

– Радвате ли се, когато виждате, че даден проблем е коригиран и децата вече се справят успешно?

– Това носи най-голямо удовлетворение за работещите тук. Всеки един случай се коментира и обсъжда. В процеса включваме и родители, като заедно следим цялостното развитие на детето. Накрая всички изпитваме задоволство, че сме успели и постигнали необходимия напредък. Най-голямата радост в работата ни е това, че можем да бъдем полезни в израстването на всяко едно дете.

– Каква година си пожелавате?

– Надявам се да е по-здрава, по-спокойна и благодатна година. Да бъдем по-добри, по-усмихнати и по-щастливи!

 

RELATED ARTICLES

Most Popular