Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаОстри политически реакции от центъра на Дупница!

Остри политически реакции от центъра на Дупница!

  • К.Костадинов: Звъня на полицията! Това са действия на неуравновесен човек, който се има за цар

  • Депутатът Р.Чеканска: В Дупница се режат животи, сигнализирала съм РИОСВ

  • Крум Милев, бивш зам.-кмет на Дупница: Човекът, който го е наредил, е не само за прокурор, а за затвор

 

Изсичането на дърветата в центъра на Дупница предизвика остри обществени и политически реакции. Със своя позиция излязоха народният представител от ГЕРБ – СДС Радослава Чеканска, председателят на Общинския съвет и регионален лидер на КОД Костадин Костадинов, общинската съветничка от „Глас народен” Гичка Михайлова, съветниците от групата на ГЕРБ Йордан Йорданов и Слав Мантарков и бившият зам.-кмет по социални дейности Крум Милев.

На своеобразна пресконференция в центъра на Дупница те осъдиха действията на кмета Първан Дангов, определяйки случващото се като „потресаващ акт на един самозабравил се управник”.

От самия площад председателят на ОбС К.Костадинов подаде сигнал в полицията и поиска проверка по случая.

„Никога в живота си не съм подавал сигнали в полиция и в прокуратура. Откакто Дангов е кмет това се превръща в ежедневие. Вече е страшно”, коментира Костадин Костадинов, след като позвъни на 112.

„Изрязани са многогодишни дървета. Броят им трябва да се установи. Не знам за какво става въпрос, но за мен това са действията на един неуравновесен човек. Очевидно кметът стои зад всичко това. Аз не бях в града. Обадиха ми се мои колеги и граждани. Пристигнах бързо и съм тук, за да видя всичко това. Ако е издадено правомерно разрешение – добре. Само че аз не виждам кой ще разреши отсичането на здрави дървета. Какво да направя аз като председател на Общинския съвет. Сигурно трябва да се сниша и да мълча? Считам, че тук се извършват неправомерни действия и по тази причина подавам сигнал в полицията. Надявам се на реакция от страна на полицията”, коментира Костадин Костадинов.

„Не знам какво повече може да направи Общинският съвет. Когато поискахме информация защо са махнати колчетата за Бистрица кой ни отговори? Ние нямаме кмет, ние имаме цар. Ние сме виновни. Защото, когато изряза бора там – ние се снишихме. Еми, като се снишихме и той си изряза и другите дървета. Утре ще блъсне всичко тука и ще си направи нов център. Защото на царя никой не му казва какво да прави. Царя си царува! Подадох сигнал и това мога да направя. Има си контролни органи и закони, да проверяват! Много си мълчахме!”, възмутено коментира Костадинов.

„Тук сме, за да се видят пораженията от торнадото Дангов. Торнадото, което тази сутрин е минало през центъра на Дупница”, заяви общинската съветничка от групата на „Глас народен” Гичка Михайлова. Тя обясни и подробности около разпрата между нейния съпруг Спас Михайлов и кмета на Дупница Първан Дангов.

„Има публикувани клипове в социалните медии. На тях ясно се вижда, че няма отправени заплахи. Кметът се обажда на 112, поискал е полиция. Извикали са мъжа ми в участъка, където е дал обяснения. Лично аз му се обадих и му казах какво се случва на площада и как се режат дърветата. Разказах му, че на центъра има камиони и резачки. Дърветата пред пощата вече бяха отсечени.  Всичко беше на земята.Гледката беше потресаваща. И мъжът ми пристигна. Явно бързата реакция на гражданите при излъчването на клипа спаси останалите дървета”, разказа Гичка Михайлова.

В неделния ден на площад „Свобода” дойде и народният представител от ГЕРБ-СДС Радослава Чеканска, която отправи остри упреци към местната управа.

„В Седмицата и Месеца на гората, когато всички кметове садят дървета, залесяват и се грижат за парковете в нашия град се режат дърветата. Унищожава се въздуха и дихателната система на града. Бях на парка, там също има десетки отрязани дървета. Отваряйки социалните мрежи, видях какво се случва в центъра на града. Буквално настръхнах, когато прочетох поста на майка, която е била тук със своето дете. Детенцето е казало: – Мамо, не искам да седя повече тук, не искам да виждам как се режат животи. В момента в Дупница се случва това. Режат се животи.  Режат се живи организми. Не мога да повярвам, че дървета, които са посадени още от времето на д-р Панчо Панайотов и за които се полагаше грижа да бъдат опазени, сега с лека ръка са отрязани. Нямам обяснение за това, което се случва. Смятам, че обществото ни реагира напълно адекватно. Трябва да се пита на какво основание се случва тази поголовна сеч. В най-големите жеги, когато майки с деца и възрастни хора търсят сянката на тези дървета те се изсичат. Вероятно иска плац да направи кмета? За мен това преля всякакви граници!”, коментира народният представител.

Още в  неделния ден тя подаде сигнал на горещия телефон на РИОСВ. Тази седмица от ГЕРБ ще внесат и питане до новия министър на околната среда и водите,с което ще  настояват за спешна проверка по случая.

„На кого беше нужно унищожаването на зеленина, която придава дългогодишния облик на нашата община. За да се измие и боядиса сградата на Общината ли? Къде отиват отрязаните дървета също не е ясно. Въпрос, на който никой от нас няма отговор. С какво разрешително са отрязани дърветата?”, попита общинският съветник от ГЕРБ Слав Мантарков.

Бившият зам.-кмет на Дупница Крум Милев направи уточнението, че единственият който има право да издаде разрешително за отрязване на дървета е инженер –лесовъд, като това се случва след становище на комисия.

„С такъв инженер-лесовъд Общината не разполага и съм сигурен в това. По времето на инж.Методи Чимев, общината имаше сключен договор с Горско стопанство в Дупница, именно за подобни дейности. От месец януари, договорът с Горско стопанство Дупница е прекратен за тези услуги. Това е абсолютно самоуправство. Човекът, който е наредил да се случи това е не само за прокурор, а за затвор. Има такъв пример в нашия регион. За 9 тополи в полето, които не пазеха сянка на никой, един кмет влезе в затвора. Така че общинските съветници да помислят и да изискат информация как се е случило това, както и къде са отишли дървата. Тук става въпрос за минимум 20 куб.дърва”, коментира Крум Милев, визирайки осъдителната присъда на бившия кмет на Кочериново Костадин Катин.

 

Кметът Първан Дангов уби дърветата в центъра на Дупница

RELATED ARTICLES

Most Popular