Saturday, May 18, 2024
HomeАктуално от днесОтец Добри Добрев е новият предстоятел на храма „Покров Богородичен“ в Дупница

Отец Добри Добрев е новият предстоятел на храма „Покров Богородичен“ в Дупница

Отец Добри Добрев е новият предстоятел на храма „Покров Богородичен“ в Дупница. Той ще отговаря за 205- годишната черква, която е сред най-старите в района,   на мястото на починалия преди дни отец Илия Дичев. Новият предстоятел  е завършил Софийската духовна семинария през 2001 г. и богословие в Софийския университет през 2019 г. На 31 декември 2019 г. е ръкоположен за дякон, а на 12 януари 2020 г. в Кюстендил – за свещеник. По-късно поема отговорността за енорията на бобошевското село Блажиево, където става предстоятел на храма „Св. Георги Победоносец“. Отец Добри е на 45 г., със съпругата си Донка имат две дъщери.

Новият предстоятел на църквата „Покров Богородичен“ бе представен от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, на 3 август, по време на архиерейска вечерня, включваща изпълнението и на поредния за Богородичния пост молебен канон към Пресвета Богородица.

„ Винаги ще бъда благодарен на епископ Поликарп за това, че ме въведе в пътя на вярата. С нега бяхме съученици и приятели в продължение на една година в СПТУ по машиностроене. След това пътищата ни се разделиха, защото той отиде да учи в Духовната семинария, но приятелството ни продължи. През първата лятна ваканция, когато се прибра в Дупница той ме заведе в Ресиловския манастир и там за пръв път една от монахините – сестра Пелагия, ми даде възможност да участвам в богослужението, прочитайки петдесети псалом. Епископ Поликарп пося семената на вярата и обичта към Бога в сърцето ми и от тогава за мен това е единствения път, по който вървя. Той ми помагаше с напътствия и когато станах свещеник. Сега отново той е до мен, когато поемам отговорността за храм „Покров Богородичен” – с вълнение сподели отец Добри Добрев.

С благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в съслужение с епископ Поликарп, в богослужението в църквата „Покров Богородичен” участваха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, икономите Димитър Айдаров, Благой Стоянов и Ивайло Ханджийски, протойереите Архангел Ваклин, Радослав Ваклин, Димитър Филибев и Иван Айдаров, свещениците Добри Добрев, Костадин Бошнаков, Георги Гелов, Петър Очков и Венцислав Ангелов, йеродяконите Вартоломей и Поликарп и дякон Кирил Попов. Клиросното пение беше изпълнено от протойерей Петър Славов и свещеник Добри Добрев. Богородичната молитвена вечер беше уважена от множество верни православни християни.

След вечернята и молебния канон към Пресвета Богородица епископ Поликарп произнесе проповед, в която подчерта важни духовни моменти от живота на Божията Майка и изтъквайки добродетелите, с които Тя се украси, призова вярващите да Й подражават и пожела на всички достойно посрещане и отбелязване на предстоящия празник Успение Богородично. Владиката пожела на новия предстоятел на храма достойно служение и благодари на всички, допринесли за духовното изпълнение на поредното Богородично моление. Той поздрави присъстващите от името на патриарха и им пожела здраве, радост, мир и постоянство в духовния живот. Архиерейският наместник на околията Георги Паликарски отправи благодарност към епископ Поликарп за посещението и му поднесе кошница с плодове, в знак на уважение и почит.

Вярващите се поклониха пред образа на Света Богородица – „Сладко целувание“, която се носи на всяко Богородично моление в цялата епархия и е предоставена за целта от игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор“, посочиха от митрополията.

Юлияна КОЛЧАКОВА

Снимки: Софийска света митрополия

RELATED ARTICLES

Most Popular