Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионДупницаОтиде си големият актьор и бивш директор на театъра в Дупница Славчо...

Отиде си големият актьор и бивш директор на театъра в Дупница Славчо Пеев

Колегите му от трупата: Беше истински човек с голямо сърце

Отиде си големият актьор,художествен ръководител и бивш директор на Общинския драматичен театър „Невена Коканова“ в Дупница Славчо Пеев.

„Чувахме се по телефона през ден. Тази седмица трябваше да се видим, за да определим репертоара на театъра, но не дочака срещата. Починал е в съня си. Ниебяхме приятели. Той ми беше като баща.Беше справедлив, много човечен. Беше здраво стъпил на земята. Ще го запомня с доброто му сърце“, каза временно изпълняващият длъжността директор на дупнишкия театър Иван Иванов. Той припомни, че Славчо Пеев оглавяваше театър „Невена Коканова“ 10 години – от 2008 до 2018 г., като до последно беше художествен ръководители определяшерепертоара на трупата.

„Той имаше нюх към комедията, която много му се удаваше. Станислав Стратиев беше един от любимите му автори. Умееше да преценява кое е актуално. Подбираше подходящи пиеси, за да осмее злободневните проблеми. Един от последните мохикани на комедията. От старите актьори сатирицибеше останал само той“, добави Иван Иванов. И продължи: „Приносът му за нашия театър е огромен. Благодарение на пиесата „Бай Ганьо Балкански“ много хора не само в България, но и в Европа, Щатите, Канада разбраха, че има такъв театър. Допринесе до голяма степен за развитието на театъра и като актьор“.

„Славчо Пеев дойде в Дупница,когато беше на 70г. и стана директор на театъра. Първата пиеса, в която съм участвала с него на дупнишка сцена, беше „Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита“. Играли сме и в „Ама, че семейство“,„Хотел Уестминстър“, „Майстори“, „Големанов“. Най-продължително сме играли „Бай Ганьо Балкански“. С тази пиеса, както знаете, обиколихме цяла Европа – представяли сме я в Сърбия, Лондон, както и Америка – Чикаго, Детройт.

Ще го запомня като добър ръководител и човек, човек с главно „Ч“. Като директор е канил много добри режисьори, например Валентин Балабанов, благодарение на което са се поставяли доста добри пиеси. Композиторът Юри Ступел е правил музикално оформление на наши пиеси. Добър и като мениджър, и като актьор. Изключителен партньор на сцената. Човек, който помагаше да се изгради един образ, със своя талант, опит, рутина. Емблематичен актьор за България. С добро ще го запомним всички. Много тъжно…“, каза актрисата Василка Сумева.

„Когато през 2010 г. аз дойдох в театъра, той беше директор и ми даде първия шанс. Той ме назначи, той ми даде първата роля и имам много топли спомени. Имали сме много творчески моменти по турнета. Беше много хубав човек. Много ни липсва. Той ни липсва  още от момента, в който преди няколко години претърпя инцидент и постъпи в болница, и започнахме да не се виждаме.

През 2012 г. той постави пиесата „Бай Ганьо Балкански“, която все още се играе. Аз не знам да има друг общински театър, който да се похвали с постановка от 12 години, със 150 представления. С нея стигнахме до Америка, играхме в Канада, в Европа. Текстът на Ивайло Калоянчев, който изпълнява ролята наБай Ганьо, е на Славчо Пеев. Приносът му за театъра в Дупница е голям. Той правеше репертоара. Беше много жизнен. Духът му беше много млад. Ще го запомним с тазижизненост“, сподели Виктория Янева.

Славчо Пеев е роден на 4 април 1939 година. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1964 г.

Работил е в Драматичен театър „Йордан Йовков“ – Толбухин, в Сатиричен театър „Алеко Константинов“, където е директор до 1989 г., и в Дарик радио. Директор на Българската академия за култура в Рим и на Централния студентски дом на културата.

Актьорската кариера на Пеев включва изиграни над 70 театрални и 100 телевизионни роли, както и участия в 23 филма. Измежду филмите с негово участие са „Конникът“ (1964), „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ (1971), „С деца на море“ (1972), „Мисия Лондон“ (2010) и много други.

Режисьорската му кариера е свързана с театъра и започва през 2006 г. Тогава Пеев поставя „Римска баня“ от Станислав Стратиев в Сатиричния театър. Други режисирани постановки от него са „Две сватби и едно прелюбодеяние“ от Рей Куни и „Таблата“ от Димитрис Кехаидис.

Поклонението пред обичания от поколения зрители актьор ще се състои на 29 февруари, четвъртък от 11:00 до 12:30 ч. в Сатиричен театър “Алеко Константинов” в София.

Дълбок поклон и аплодисменти!!!

RELATED ARTICLES

Most Popular