Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаОтиде си любимият учител от Дупница Мария Грънчарова

Отиде си любимият учител от Дупница Мария Грънчарова

Отиде си Мария Грънчарова -дългогодишна учителка в Дупница!  Тя е родена в началото на 20 век в един от най-големите стари дупнишки възрожденски родове- този на  Васил Христов Бояджиев. Завършва основно образование в ОУ „Евлоги Георгиев”,  средно в Девическата  гимназия в града и висше в СУ „Св. Климент Охридски”, специалност „Славянска филология”.  23 г. преподава български език и литература в  ПГ „Христо Ботев” в Дупница  като  базова учителка  на Институт „Тодор Самодумов”- София, и 15 г. в 7 СОУ „Св. Седмочисленици”-София,  3 от които МОН я изпраща като първата щатна учителка на българските ученици във Варшава. В 7 СОУ е учител -методист, назначена с конкурс. В Дупница и в София е пяла в ралични хорове,  с които е участвала в редица фестивали, включително международни в чужбина.

Като учителка е обучила над  2000 ученика. Има над25 методически разработки, свързани с изучаваните  от учениците от VІІ до ХІІ клас автори. Редактор е на помагала за учители и ученици. Преди няколко години написа и издаде книгата „Музикална Дупница” – за историята на музикалното дело в града, която бе преиздадена в съавторство с Димитър Младжов.

Мария Грънчарова има дъщеря – Светлана Грънчарова, която е инженер,и син Илко Грънчаров – художник-сценограф и преподавател. Живееше с децата си в София, но казваше, че сърцето й принадлежи на Дупница, без която не може.

Хората, които обичат и познават  Мария Грънчарова, казват, че  е жена с голямо сърце, голям човеколюбец и  голяма личност!

Поклон!

RELATED ARTICLES

Most Popular