Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаОткриха новите детски площадки в ж к „Бистрица” в Дупница

Откриха новите детски площадки в ж к „Бистрица” в Дупница

Вандали вече посегнаха на придобивките: Беседката пред 60 -и блок е с прогорен покрив, масата – изподраскана

С официална церемония бяха открити новите площадки в жк „Бистрица” в Дупница. „В последните години в жилищния комплекс се случиха няколко много хубави неа. Това е втори проект, който се реализира. След първия, който беше за инфраструктура, саниране, детска градина. С този втори проект бяха облагородени междублокови пространства.

И тук е мястото да благодаря на изпълнителя – фирма „Булплан Инвест“, имайки предвид, че по договора изпълнението трябваше да приключи в началото на месец юни. Благодаря Ви, че проявихте изключителна коректност и съкратихте срока с 3-4 месеца. А площта, на която беше реализиран този проект, не е никак малка – над 20 000 кв. м. Това, което виждате наоколо, вече създава добри предпоставки нашето население – майки, дечица, да има къде да уплътняват времето си.

Със здраве да се ползва направеното от живущите в комплекса. Дай Боже, да имаме възможност и с други такива проекти да облагородяваме нашата община и населените места. Е, тук ни остава още една задача. Знаете, че трябва да има и един черковен храм. И там нещата се движат. Да се надяваме в скоро време и черквата да бъде на етап изпълнение. По този начин съм убеден, че в жк „Бистрица” каквото трябва, е направено, въпреки че винаги ще има още да се прави”, каза кметът Методи Чимев. Откриването бе пред блок 65, където през м. март миналата година бе направена първата копка.
Изградените детски площадки са две – за деца от 0 до 3 и от 3 до 12 -годишна възраст, отговарящи на съвременните изисквания. Имат ударопоглъщаща настилка, която до известна степен предпазва децата от нараняване. Входове на повечето от блоковете са оборудвани с пейки и маси. Засадени са различни видове тревисти растения. Голямо е и разнообразието от широколистни и иглолистни дървета – предимно смърчове, ясен и явори, подбрани да издържат в по-суровите условия в градска среда.

 

„Стремежът беше да се осигури удобство и възможност на хората да излизат и да почиват, да има къде да се съберат при събрания. Преди, ако си спомняте, те пред входовете нямаха нищо. Дори не можеха едни цветя да си засадят. Виждам как възрастните хора, на които се стремим да обърнем внимание, отиват, сядат, спокойно си говорят. Другата цел беше да се осигурят тези преки връзки с алейната мрежа. Ако си спомняте, тук беше една ливада, кално място, откъдето минаваха хората. Сега е обособено събирателно място. Разбира се, по-хубавият ефект ще дойде след 5-10 години, когато израснат дърветата и храстите, които са насадени. Ще има засенчване и мястото ще е много по-приятно.

Надявам се хората да го оценяват”, коментира ландшафтният архитект Григор Перчиклийски, който заедно с колегата си Десислав Евлогиев изготви проекта за благоустрояването на околоблоковите пространства.


На откриването присъстваха зам.-кметовете Олга Китанова и Крум Милев, служители в общинската администрация, шефът на фирмата изпълнител Николай Йосифов, арх. Адриана Велева, която отговаряше за строителния надзор, граждани.
В комплекса се притесняват за опазването на придобивките. За съжаление вече има вандалски посегателства. Масата на беседката пред 60 -и блок е изподраскана, по нея е изливана боя, а покривът от поликарбонат е горен и продупчен.

„Вечерно време се събират младежи, които започнаха да съсипват, продупчили са покрива на беседката, намазали са масата. Стоят до късно през нощта, вдигат шум, Тормозят хората от блока, но те не смеят да им кажат нищо. Една жена се е опитала да им направи забележка, но… Мен също ме е страх да се занимавам с тях.

Два пъти е идвала полиция. Бяха намазали пързалката на едната площадка с изпражнения. С очите си видях голямо момиче – на 18-19 години, на люлката за 5-6 годишни деца. Не знам дали ще се опази всичко това”, обясни жена от съседния 65-и блок.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular