Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионДупницаОтложиха делото за екстрадация на Методи Захаринов

Отложиха делото за екстрадация на Методи Захаринов

Окръжен съд-Кюстендил отложи делото за екстрадиция на Методи Захаринов, образувано въз основа на Европейска заповед за арест от Република Гърция.

Тричленният състав на съда уважи частично поисканите в днешно съдебно заседание нови доказателства във връзка с производството.

Той определи да бъде изискан препис от съдебното решение на 5- членния състав на Апелативен съд в град Солун, с което на Методи Захаринов е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 години, както и информация от издаващия европейската заповед за арест орган, за това – на какво правно основание наказателното производство е протекло в отсъствието на Методи Захаринов и по какъв начин той е бил уведомен за него. Окръжен съд – Кюстендил отхвърли искането на защитата, от гръцките власти да бъде изискана гаранция за повторно преразглеждане на делото.

Припомняме, че Методи Захаринов се яви като независим кандидат за кмет на Община Дупница на изборите през октоври. Той бе подкрепен от партия “Възраждане”.

Методи Захаринов бе задържан след решение на Централната избирателна комисия от 11 октомври. Арестуването му стана след постъпило уведомление от ОД на МВР – Кюстендил, че в Шенгенската информационна система е въведен сигнал от Република Гърция за международното му издирване.

На 12 октомври Окръжният съд в Кюстендил остави в ареста Методи Захаринов, а на 19 октомври Апелативният съд в София отмени определението на Окръжния съд – Кюстендил, с което му беше наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”. Апелативният съд определи мярка -парична гаранция от 2 500 лева.

Вестта за решението на ЦИК застигна Захаринов по време на предизборна среща в Самораново, след което той се предаде сам на органите на реда.  По инициатива на граждани от Яхиново и симпатизанти на “Възраждане” бе стартирана петиция до президента Румен Радев, с която се иска неговото помилване.

RELATED ARTICLES

Most Popular