Friday, May 17, 2024
HomeРегионКюстендилОтстраняват опасни дървета в центъра на Кюстендил

Отстраняват опасни дървета в центъра на Кюстендил

За стриктно спазване на противоепидемичните мерки призова кметът Петър Паунов

 

Започва отстраняването на 18 опасни дървета в центъра на Кюстендил след направено обследване. За това съобщи на пресконференция пред медиите кметът Петър Паунов.

„Наши екипи работят, където е възможно. Обработваме офертите за почистване на чинарите, защото там цените са изключително високи. Опитваме да договорим по-разумни цени, за да можем да обезопасим опасните дървета. Сега времето е ветровито, покрай валежите дървесината натежава и много по-лесно се случват нежеланите събития. Стойте встрани от опасната дървесна растителност. При всяко отрязано дърво на тяхно място незабавно има машина, която почиства, дънерът се отрязва, смила се коренът и веднага ще се засадят нови дървета. Те ще се поддържат от самото начало, за да не стигат до такава опасна фаза. Ако са били поддържани от самото начало през 50-те години на миналия век, ако са били подхващани по различен начин, нямаше да са така опасни днес“, каза Петър Паунов.

Градоначалникът уточни, че по централната алея ще бъдат премахнати 17 липи, които ще бъдат заменени от нови липи. Една липа ще се премахне от Градската градина. Осем кестена, два от които са на централната алея, 4 броя в градинката пред банята и по един кестен в градинката до Обреден дом и стадион „Осогово” ще бъдат премахнати и заменени с явор.

На брифинга Петър Паунов не подмина и темата за коронавируса с оглед рекордния брой заразени в страната в последните дни. Той апелира за пореден път за заострено внимание и стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

„Моля ви като най-близки хора – забравете за събиранията в закрити непроветрени помещения. Върлува страшен вирус и при смъртността, която е над 5%, представете си след 20 дни ще започнат да умират по 20-30 души само от коронавирус. По-страшното е, че хората, които са го изкарали, всяка следваща инфекция може да ги погуби незабавно. Преживях го и болката беше голяма, а можеше и да е двойно по-голяма. Затова ви уверявам – вирусът не е шега работа. Моля ви погрижете са за здравето си и за здравето на вашите близки. Всяка минута, в която носите маска в закрито помещение, запазва с 30% повече вашето здраве и с 50% повече здравето на околните“, коментира Паунов.

Кметът заяви, че всички работодатели и представители на туристическия бранш са уведомени, че трябва да осигуряват естествена вентилация в помещенията и припомни и рисковите групи, в т.ч. възрастните хора над 60 години, лицата с белодробни заболявания, с диабет, с наднормено тегло. „Предстоят тежки моменти. Здравната система е изтощена. Стотици лекари не спряха да работят и през лятото и са на ръба на силите си. Легла има, но на тези легла няма кой да пусне една система”, категоричен бе Петър Паунов.

Краси ЦЕНКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular