Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаОтчитат 4.6 % ръст на безработицата в Дупнишко за юни

Отчитат 4.6 % ръст на безработицата в Дупнишко за юни

4.6 % е ръстът на безработицата в района, обхващащ общините Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Кочериново, Бобошево и Рила, за юни, съобщиха от  Дирекция „Бюро по труда“ – Дупница. Броят на регистрираните неработещи е 1 394. През предходния месец класацията по брой на безработни води община Бобошево – с 47 регистрирани и равнище на безработица  5.3 %. Следват общините  Дупница и Кочериново, където равнището на безработица е било 4.6 %, съответно с регистрирани 903 и 89 души без работа. В общините  Бобов дол, Сапарева баня и Рила ръстът на безработица е стигнал 4.5 %, като неработещите са били съответно 162, 139 и 54. Новорегистрираните безработни за са били  286.

Регистрираните незаети продължават да намаляват. „През последните няколко месеца тенденцията е към намаляване и задържане на броя на регистрираните безработни лица. Спрямо предходния месец (май) броят на регистрираните безработни лица е с 16 по-малко. Спрямо аналогичния период на предходната 2021 година броят на регистрираните безработни е с 45 по-малко”, казаха от трудовата борса.

През юни са започнали работа 351 души. От тях: на първичен пазар на труда – 73; по програми за заетост – 265; по програми и мерки от Закона за насърчаване на заетостта – 13 безработни лица.

Новорегистрираните безработни през месеца са били 286.

В Дирекция „Бюро по труда“ – Дупница през юни са обявени 262 свободни работни места, 80 от които на първичен пазар на труда. Същите са обявени от работодатели, развиващи дейност в сферата на услугите и търговията, хотелиерство и ресторантьорство, обувното и шивашко производство.

434 (31 %)  от общия брой регистрирани безработни са с основно и по-ниско образование. Регистрираните с висше образование са 193. Преобладават жените, съответно 839 (60 %) от  общо регистрираните.

 

По програмите за субсидирана заетост през юни са обявени 182 работни места от 14 работодатели.

Стана ясно, че от 6 юни Агенцията по заетостта стартира изпълнението на проект „Солидарност”, финансиран чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. „Чрез него ще се окаже навременна подкрепа за бърза трудова интеграция на разселени лица от Украйна с осигурен достъп до пазара на труда, пристигнали в България след 24.02.2022 г. Безвъзмездната финансова помощ по проекта е в размер на 46 594 860 лева. Чрез включването си в проекта украинските граждани ще имат възможност за: получаване на психологическа подкрепа, професионално ориентиране, трудово консултиране и мотивиране за започване на работа; включване в субсидирана заетост на пълно или непълно работно време на база минимална работна заплата за период до 3 месеца; получаване на подкрепа на работното място посредством осигурен от работодателя ментор; получаване на интеграционна добавка, включваща разходи за наем, режийни разходи и интернет в размер на 356 лв. месечно за период до 3 месеца.

За да се възползват от тези услуги, украинските граждани следва да се регистрират в Дирекции „Бюро по труда”, които са разположени на територията на цялата страна, и на място, да подават заявленията си.

Работодателите, желаещи да се включат в проект „Солидарност” и да наемат лица от целевата група, ще могат да подават заявление за включване в проекта само чрез електронна платформа. В периода на субсидираната заетост те ще получават средства за възнаграждения на наетите украинци в размер на минималната работна заплата (710 лв.) и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и стимули, покриващи разходите за всички дължими вноски за сметка на работодателя, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване – за останалите на работа лица след периода на субсидирана заетост, изчислени върху установената за страната минимална работна заплата”, обясниха от дирекцията. Там по проекта са подадени две заявки за 5 работни места, едно лице е започнало работа по проекта.

Бюрото по труда работи и по проекта „Нова възможност за младежка заетост” и по Програма за заетост на младежи в областта на културата. Те са насочени към безработни младежи до 29-годишна възраст.

Мерките, реализирани по Закона за насърчаване на заетостта, са за работодатели, които наемат: безработни до 29 г. ; безработни за стажуване до 29 г.; безработни за чиракуване до 29 г. с основно или по-ниско образование и без квалификация, като има и осигуряване на суми за наставник; за стажуване на безработни лица; безработни лица с трайни увреждания включително военноинвалиди на пълно или непълно работно време; безработни лица – самотни родители (осиновители) и/или майки (осиновителки) с деца до 5-годишна възраст; продължително безработни лица.

За ползване на горепосочените преференции работодателите могат да подават заявки за свободни работни места необходимите документи в Дирекция „Бюро по труда” до изчерпване на финансовия ресурс.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular