Saturday, May 18, 2024
HomeБизнесОт днес НАП ще приема заявления за COVID-помощи

От днес НАП ще приема заявления за COVID-помощи

От днес, 21 декември, Националната агенция по приходите трябва да започне да приема заявленията за компенсации на фирмите, принудени заради усложнената епидемична обстановка да преустановят дейност през ноември. Това бе обявено на специална пресконференция на приходната агенция и министерството на икономиката миналата седмица, след заседанието на кабинета в сряда.

Подаването на заявленията ще става чрез портала за елекронни услуги на НАП. За целта е разработен специален модул, който по-късно през днешния ден ще бъде активиран. От приходната агенция заявиха, че ще уведомят в момента, в който електронната услуга за кандидатстване заработи.

Правителството реши да включи НАП в схемата за подпомагане, след като мерките за предоставяне на безвъзмездна помощ от ОП “Иновации и конкурентоспособност” се оказаха изключително тромави. Микро и малките фирмите трябваше да чакат близо 4 месеца да бъдат одобрени за грантове. Подобно е положението и със средните предприятия, които тепърва подписват договори, след като кандидатстваха за финансиране през август.

Освен че ще приема заявления, НАП също така ще изплаща компенсациите на одобрените фирми. “Така приходната агенция ще стане и разплащателна, за да може парите максимално бързо да стигнат до засегнатите фирми”, отбеляза миналата седмица премиерът Бойко Борисов.

Чрез модула на НАП фирмите ще трябва единствено да посочат името си, засегнатите обекти и оборотите, реализирани през миналата година в същия период, в който през тази година не работят, обясни преди дни директорът на НАП Галя Димитрова.

За подпомагане на затворените при втория локдаун бизнеси правителството одобри предоставянето на 156 млн. лв. от ОП “Иновации и конкурентоспособност” към НАП. Фирмите от сектор Търговия – магазините в моловете, ще получат като компенсация 10% от оборота, реализиран в периода 27 ноември-21 декември 2019 г. Останалите обекти – ресторанти, нощни заведения, фитнес зали и пр. – ще бъдат компенсирани с 20%. Максималната безвъзмездна помощ е 150 хил. лв. Парите ще бъдат изплатени на фирмите директно от приходната агенция.

Директорът на НАП обеща само за две седмици да бъдат направени проверките и одобрението на кандидатите за компенсации. Минитърът на икономиката Лъчезар Борисов пък увери, че през това време страната ни ще получи необходимата нотификация от Еврокомисията, без която изплащането на средствата няма да е възможно.

НАП ще прави автоматични проверки на декларираните обороти на кандидатите, както и последващи проверки във фирмите, за да няма злоупотреби.

Предвидена е възможност и за надхвърляне на бюджета от 156 млн. лв. при по-голям брой заявления, като префинансираните средства ще бъдат компенсирани от ОП “Иновации и конкурентоспособност”./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular